Ciupercile Shiitake se numără printre deliciile pline de vitamine. Nu sunt populare în Europa însă în Orientul Îndepărtat, acolo de unde își au originea, beneficiază de notorietate. În mediul natural din regiunile cu climat temperat, ciupercile Shiitake cresc pe truchiurile copacilor căzuți, fiind recunoscute după culoarea gălbuie și pălăria cu lamele neregulate.
Shiitake nu sunt otrăvitoare, însă cercetătorii au observat cazuri de reacții cutanate, iar muncitorii care cultivă ciupercile în spații închise suferă de o reacție imună la spori.
Ciupercile Shiitake în alimentație
Ciupercile Shiitake sunt de multe ori uscate și conservate pentru a fi transportate în diferite regiuni ale globului, situație în care pentru consum se recurge la rehidratarea lor. Pe tărâmurile natale, pălăriile sunt consumate atât proaspete, în salate, cât și uscate sau prăjite, mai ales în Thailanda.
Oamenii nu iau în considerare, de obicei, valoarea nutritivă a acestor ciuperci, deși sunt o excelentă sursă de vitamine (B3, B2, B5 și B6), minerale (fosfor magneziu, potasiu, seleniu, cupru și zinc), proteine și chiar de fibre dietetice. Pentru a păstra cât mai mult aroma și nutrienții preparatelor din Shiitake, bucătarii nu expun ciupercile la foc mai mult de 7 minute.
Ciupercile Shiitake și sănătatea
Utilizarea ciupercilor în scop medicinal pe teritoriul Chinei depășește 6000 de ani, cu toate acestea puține studii moderne au căutat îndeaproape răspunsuri la „miracolele” consemnate pe parcursul timpului. Combinația specială de antioxidanți este responsabilă pentru o mare parte dintre beneficiile aduse în slujba sănătății noastre.
Se crede că acestea stimulează sistemul imunitar pentru a lupta cu virusurile și chiar cu cancerul. De asemenea, specialiștii au atras atenția asupra legăturii dintre rata scăzută a bolilor cardiovasculare și consumul de ciuperci Shiitake. Într-un test efectuat pe un eșantion de 30 de persoane, nivelul colesterolului rău din sânge a scăzut cu 12% în numai o săptămână, după ce le-a fost oferite spre consum zilnic ciuperci Shiitake.
Doza pentru prevenție este de una sau două ciuperci proaspete pe zi, sau 6 până la 16 g de ciuperci uscate în ceai, supă sau alte feluri de mâncare.