Ediția: Luni 14 Iulie 2025 Nr. 6920

3 lei, rest la… taxa de poluare


Zeci de vrânceni au aflat, ieri, că restituirea diferenței la taxa de poluare nu este decât încă o păcăleală lansată de Guvernul PDL. Funcționarii de la ghișeele Direcției Ge-nerale a Finanțelor Publice Vrancea explicau fiecărui proprietar de mașini că, de fapt, taxa era mai mică în 2010 decât în 2012 și nu își mai pot recupera niciun leu. Mai „norocos”, un vrâncean a aflat că statul îi va restitui „imensa” sumă de 3 lei.

Marea păcăleală cu taxa de poluare a fost resimțită în propriile portofele de vrâncenii care i-au crezut pe guvernanții ce promiteau restituirea unei părți din banii plătiți în anii trecuți ca taxă de înmatriculare sau taxă specială. Zeci de vrânceni au luat cu asalt, ieri, ghișeele fiscului pentru a afla câți bani își pot recupera conform noii formule de calcul a taxei de poluare. În schimb, oamenii au aflat că, de fapt, ar trebui să mai aducă niște bani conform noii formule de calcul stabilite de guvernanți. Funcționarii de la ghișeele Direcției Generale a Finanțelor Publice Vrancea explicau fiecărui proprietar de mașini că, de fapt, taxa era mai mică în 2010 decât în 2012 și nu își mai pot recupera niciun leu. A fost însă și un norocos căruia i s-a calculat că statul trebuie să-i restituie suma de…3 lei.
„Monitorul de Vrancea” a arătat, săptămâna trecută că, potrivit calculatorului oficial al taxei, care poate fi accesat pe site-ul ANAF, sumele reprezentând taxa de poluare sunt mai mici doar comparativ cu nivelul din 2011. Cei care  și-au plătit taxa de poluare sau de primă înmatriculare conform legislației din 2008-2009, pot afla că taxa este cu mult mai mare conform formulei aplicate din 2012.
Astfel, pentru o mașină de 1,6 diesel, cu filtru de particule, veche de 3 ani, taxa de poluare calculată în baza noii formule de calcul este de 2.192 lei. Dacă mașina a fost înmatriculată în 2009, taxa a fost de 1.505 lei, adică mai mică cu peste 600 lei. Doar dacă mașina a fost înmatriculată în 2011, taxa a fost de 2.904 lei. Adică doar în ultimul caz se poate recupera o diferență din taxa de poluare plătită către stat.

Birocrație la vânzarea mașinilor

Procedura este complicată și pentru cei care și-au plătit taxa în anii anteriori, iar acum vor să își vândă autotu-rismul. „Am cumpărat un autoturism care avea taxa plătită în anii trecuți și am dorit să-l înmatriculez însă am aflat că este o procedură mai complicată decât mă așteptam. Cei de la Poliție nu vor să înmatriculeze mașina până când nu vin cu o adeverință de la Finanțe precum că taxa a fost plătită și nu a fost restituită. Eu am cumpărat mașina de la Vaslui, iar acum trebuie să mă duc la fostul proprietar, să merg împreună cu el la Finanțe și să obțină el hârtia care să îmi permită înmatri-cularea mașinii. E prea complicat și nu înțeleg de ce sunt pus pe drumuri când eu am chitanță că s-a plătit taxa. Să caute ei în calculatoarele lor și să vadă dacă s-a plătit taxa, nu să mă pună pe mine pe drumuri”, ne-a spus Ma-rius, unul dintre șoferii veniți la ghișeele DGFP Vrancea. „În cazul în care se solicită prima transcriere a dreptului de proprietate în România pentru un autovehicul înmatriculat după 1 ianuarie 2007 și până la intrarea în vigoare a legii, iar proprietarului plătitor al taxei speciale pentru autoturisme și autovehicule/taxei pe poluare pentru autovehicule nu i s-a restituit cuantumul acesteia sau valoarea reziduală prevăzută în lege, organul fiscal competent eliberează un document care evidențiază această situație”, se arată în normele de aplicare a legii.

Statul nu restituie taxa pentru autoturismele dezmembrate

Taxa de poluare din 2012 trebuie plătită de cumpărător, cu ocazia primei transcrieri a dreptului de proprietate. Finanțiștii vrânceni au precizat că taxa se calculează și pentru autovehiculele a căror caroserie sau șasiu au fost înlocuite, „chiar dacă aceste autovehicule au fost anterior înmatriculate pe teritoriul României”. De asemenea, spun finanțiștii, „casarea și dezmembrarea unui autovehicul nu mai constituie scoatere din parcul național”. Altfel spus, dacă mașina este nouă, plătești o taxă de câteva mii de euro și, în urma unui accident neferi-cit, îți distrugi autoturismul, statul nu îți restituie banii. „Pentru autovehiculele scoase din parcul național se restituie taxa aferentă valorii reziduale înregistrată la acest moment”, au anunțat reprezentanții DGFP Vrancea.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?