Ediția: Sâmbătă 12 Iulie 2025 Nr. 6919

Oprişan: „Bugetul pe 2012 este bugetul plângerii naţionale“


Guvernul a alocat sume infime pentru finanțarea proiectelor de investiții locale. Consiliul Județean Vrancea a repartizat ieri celor 73 de localități 18,8 milioane lei pentru finanțarea programelor de dezvoltare și a proiectelor de infrastructură locală. Suma repartizată județului Vrancea este de 20 de ori mai mică față de necesarul reclamat de autoritățile locale. Președintele Consililui Județean Vrancea, Marian Oprișan, a declarat că sumele alocate județului reprezintă „o bătaie de joc la adresa cetățenilor din Vrancea”. „Bugetul pe 2012 este bugetul plângerii naționale”, a afirmat Marian Oprișan.

Consiliul Județean Vrancea a repartizat ieri celor 73 de localități, 18,8 milioane lei pentru finanțarea programelor de dezvoltare și a proiectelor de infrastructură locală. Banii provin din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale (12,3 milioane lei) și cote defalcate din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale (6,5 milioane lei). Repartizarea banilor nu a ținut cont de politica primarului ci doar de interesele cetățenilor localităților. Cele 47 de primării conduse de edili PSD au primit 13,4 milioane lei, cele 17 primării PNL primesc 3,7 milioane lei, iar cei 9 edili PDL primesc 1,7 milioane lei. Directorul Direcției Economice din cadrul Consiliului Județean, Dumitru Diță, a declarat că sumele alocate de la bugetul statului și repartizate de Consiliul Județean, sunt de 20 de ori mai mici decât fondurile de care au nevoie primăriile pentru investițiile aflate în derulare. „Sumele alocate anul acesta sunt mai mici cu șase milioane de lei față de alocația bugetară a anului trecut. Mai exact este vorba de o dimi-nuare procentuală de 16 %. Asta în condițiile în care, la finele anului trecut, am trimis o adresă către toate primăriile prin care am solicitat să ne spună de ce sume au nevoie pentru finanțarea proiectelor de dezvoltare locală. În urma centralizării acestor date a rezultat că autoritățile locale au nevoie de o sumă de 20 de ori mai mare față de suma pe care noi o avem de împărțit”, a afirmat Dumitru Diță.
El a susținut că din aceste considerente administrația județeană a trecut la prioritizarea investițiilor locale în funcție de termenele de execuție, finalizare și partea de cofinanțare. „Am procedat la o prioritizare a acestor proiecte, ținându-se cont de continuarea proiectelor începute în 2011, existența unor arierate la aceste proiecte și numai după aceea demararea altor proiecte noi”, a mai spus Dumitru Diță.
Pentru drumurile județene și comunale a fost repartizată suma de 7,13 milioane lei, cu aproape trei milioane de lei mai mică decât fondurile primite de la bugetul statului în anul trecut.

Banii, alocați în funcție de necesități, nu pe criterii politice

Dacă repartizarea banilor de către Consiliul Județean a ținut cont de interesele și problemele legate de infrastructură, pe care vrâncenii le au la nivelul fiecărei localități, nu același lucru se poate spune despre modul în care guvernanții pedeliști au dat bani primăriilor.
Primarii portocalii au primit bani cu nemiluita direct de la Guvernul Boc, în timp ce primarii PSD au fost trimiși în faliment. În 2011, cele 9 primării PDL din județ au primit direct de la Guvern peste 1,5 milioane de euro pe criterii politice și fără să se țină cont de interesele tuturor loca-lităților din Vrancea. Ultima alocare discreționară a avut loc la sfârșitul anului trecut, când primăriile pedeliste au primit bani pe furiș pentru ca presa să nu mai acuze politizarea alocării fondurilor de către Guvernul condus de Emil Boc. Astfel, premierul a dispus alocarea de fonduri către ministerele conduse de pedeliști care, ulterior, i-au informat pe primari că urmează să primească banii. Cei mai mulți bani au fost primiți de primăriile PDL Cîmpuri și Suraia, câte 500 mii lei.

„O bătaie de joc la adresa cetățenilor din Vrancea”

Consilierii PNL au votat împotriva proiectului de hotărâre, nemulțumiți că au fost alocați bani și localităților conduse de primari PDL, susținând că „primarii PDL primesc bani direct de la Guvern”.
În replică, președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a declarat că administrația județeană nu alocă bani pe criterii politice ci în funcție de interesele vrâncenilor. „Pentru mine, importanți sunt vrâncenii și interesele lor, nu culoarea politică a primarilor din Vrancea. Cât timp voi fi președintele Consiliului Județean voi ține cont de interesele vrâncenilor”, a afirmat Marian Oprișan.
Referitor la sumele alocate, șeful administrației județene a declarat că este vorba de „o bătaie de joc la adresa cetățenilor din Vrancea”. „Bugetul pe 2012 este bugetul plângerii naționale, care nu face altceva decât să crească și mai mult anxietatea populației, a cetățenilor județului Vrancea. Nici buget de subzistență nu-l putem numi. Este o bătaie de joc la adresa cetățenilor care trăiesc în unitățile administrativ teritoriale ale județului Vrancea”, a afirmat Marian Oprișan.

Cum se repartizează banii pentru bugetele locale

Din sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru echilibrarea bugetelor locale și din cota de 18,5% din impozitul pe venit, o cotă de 27% se alocă bugetului propriu al județului.
Diferența de 73% se repartizează bugetelor locale ale comunelor, orașelor și municipiilor astfel, 80% de către Direcția Generală a Finanțelor Publice și 20% prin hotărâri ale Consiliului Județean pentru susținerea programelor de dezvoltare locale și pentru susținerea proiectelor de infrastructură care necesită cofinanțare locală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?