Ediția: Vineri 20 Iunie 2025 Nr. 6903

Vitamina C


Vitamina C, cunoscută și sub numele de acid ascorbic, este o vitamină solubilă în apă. Ca și celelalte vi-tamine de acest fel, excesul nu este asimilat în organism, ci este eliminat. Ca antioxidant, vitamina C protejează corpul prin distrugerea radicalilor din fluidele corpului. Este sensibilă la căldură și oxigen, pierzându-și calitățile prin gătire.
Doza recomandată pentru adulți este de 60 de mg zilnic (70 în cazul
femeilor însărcinate). Fumătorii au nevoie de o doză dublă de vi-tamina C, cel puțin 100 mg zilnic.
 
Principalele avantaje
ale vitaminei C:
– importantă pentru sănătatea dinților, gingiilor, pielii, sângelui și oaselor
– ajută la vindecarea rănilor, fracturilor
– ajută în asimilarea fierului din alimentație
– crește rezistența la infecții și menține numărul globulelor albe din sânge
– oferă protecție antioxidantă, prevenind transformarea nitraților (din
țigări, fum, grăsimi, unele legume) în substanțe cancerigene
– ajută în tratamentul răcelii și gripei
 
Lipsa de vitamina C poate provoca:
– scorbut, boală care cauzează hemoragii, pierderea dinților și umflarea gingiilor
– vindecarea lentă a rănilor și fracturilor
– încheieturi umflate sau dureroase
– apariția de umflături și vânătăi pe suprafața pielii
– sângerări nazale
– probleme digestive
– lipsa poftei de mâncare
– articulații dureroase
 
Intoxicarea cu vitamina C poate provoca:
– apariția de pietre la rinichi
– afectarea sistemului imunitar
– simptome de amețeală și greață
 
Surse de vitamina C
– papaya, portocale, broccoli, ardei gras, căpșuni, grepfruit, pepene, roșii, mango, cartof, varză, spanac, lămâie, varză, afine, etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?