Vitamina C, cunoscută și sub numele de acid ascorbic, este o vitamină solubilă în apă. Ca și celelalte vi-tamine de acest fel, excesul nu este asimilat în organism, ci este eliminat. Ca antioxidant, vitamina C protejează corpul prin distrugerea radicalilor din fluidele corpului. Este sensibilă la căldură și oxigen, pierzându-și calitățile prin gătire.
Doza recomandată pentru adulți este de 60 de mg zilnic (70 în cazul
femeilor însărcinate). Fumătorii au nevoie de o doză dublă de vi-tamina C, cel puțin 100 mg zilnic.
Principalele avantaje
ale vitaminei C:
– importantă pentru sănătatea dinților, gingiilor, pielii, sângelui și oaselor
– ajută la vindecarea rănilor, fracturilor
– ajută în asimilarea fierului din alimentație
– crește rezistența la infecții și menține numărul globulelor albe din sânge
– oferă protecție antioxidantă, prevenind transformarea nitraților (din
țigări, fum, grăsimi, unele legume) în substanțe cancerigene
– ajută în tratamentul răcelii și gripei
Lipsa de vitamina C poate provoca:
– scorbut, boală care cauzează hemoragii, pierderea dinților și umflarea gingiilor
– vindecarea lentă a rănilor și fracturilor
– încheieturi umflate sau dureroase
– apariția de umflături și vânătăi pe suprafața pielii
– sângerări nazale
– probleme digestive
– lipsa poftei de mâncare
– articulații dureroase
Intoxicarea cu vitamina C poate provoca:
– apariția de pietre la rinichi
– afectarea sistemului imunitar
– simptome de amețeală și greață
Surse de vitamina C
– papaya, portocale, broccoli, ardei gras, căpșuni, grepfruit, pepene, roșii, mango, cartof, varză, spanac, lămâie, varză, afine, etc.