Ediția: Duminică 13 Iulie 2025 Nr. 6919

Rugă pentru „arderea păcatelor“


Sfinții Arhangheli Mihail și Gravril sunt percepuți, în rândul enoriașilor, ca ființe divine, întodeauna prezente în mijlocul oamenilor. Ei sunt cei care păzesc intrarea în rai cu sabie de foc și ard păcatele mărunte ale oamenilor. Arhanghelii sunt conducătorii cetelor de îngeri, au aripi și poartă săbii, ca simbol al biruinței, și sunt călăuze ale sufletelor în drumul acestora spre rai.
Enoriașii au fost prezenți la biserică, ieri, într-un număr mai mare decât de obicei. „Am venit să mai am grijă și de suflet. Eu sunt bătrână și nu se știe niciodată când trebuie să ajung la Arhangheli”, ne-a spus Maria Vărzaru.
Cei mai tineri au trecut pe la Biserică, au aprins o lumânare, au rostit în gând o rugăciune și apoi au plecat cu treabă în oraș. În unele lăcașuri, enoriașii chiar au organizat agape frățești. „Sărbătoarea de astăzi este închinată Sfinților Arhangheli Mihail și Gravril, care sunt mai marii cetelor îngerești. Înger înseamnă trimis de către Dumnezeu, iar Arhanghel înseamnă mai mare peste oștile îngerești. Astăzi se fac parastase, pomeniri, colivi pentru cei care au răposat. Se pot face colivi și pentru cei vii care poartă aceste nume. În biserică avem două persoane din consiliul parohial care poartă numele și s-au gândit să pună o mică gustare”, ne-a spus părintele Tudor Marin, de la Biserica din Piața Unirii.

Veselia de ziua numelui, să fie cu măsură

În viziunea populară, Arhanghelii sunt patronii casei, ard păcatele omenești și purifică, prin post și rugăciune, conștiințele. „Sfinții Arhangheli Mihail și Gravril sunt ocrotitorii multor biserici și familii și fac parte din a treia ceată dintre cele trei triade a cetelor îngerești. Este bine ca fiecare creștin să încerce să se roage, să facă acatistul lor și în felul acesta vor simți ajutorul în viața lor. Astăzi, cei care poartă numele Arhanghelilor se pot veseli, după ce se bucură duhovnicește, după ce vin la biserică, pot petrece până la un anumit nivel. Fiecare își cunoaște măsura sa și este bine să nu o depășească”, ne-a spus părintele Adrian Balercă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?