Evoluția societății atrage întotdeauna după sine o evoluție a criminalității, indiferent de manifestările economice. Cu atât mai mult, recesiunea economică specifică acestei perioade materializată prin creșterea șomajului, scăderea puterii de cumpărare, a nivelului de trai contribuie la concentrarea faptelor penale în sfera celor îndreptate împotriva patrimoniului, furturi, înșelaciuni și altele. Evoluția societății a dus inevitabil și la apariția unor noi tipuri de infracțiuni. Unul dintre exemple se referă la infracțiunile informatice.
Din păcate, ritmul alert în care evoluează tehnologia atrage după sine și noi metode de încălcare a legilor. În ultimii ani, mediul on-line a cunoscut o dezvoltare prin creșterea numărului utilizatorilor, a tranzacțiilor financiare derulate on-line, a site-urilor care cer date personale pentru înregistrare, etc.
Noul Cod Penal prevede la Titlul II „Infracțiuni contra patrimoniului cap IV Fraude comise prin sisteme informa-tice și mijloace de plată electronice”. Cele mai des întâlnite fapte de acest gen sunt : falsificarea cărților de credit și atacurile de tip phishing îndreptate împotriva institu-țiilor bancare.
Cel mai cunoscut mod de operare este skimming-ul care se face prin instalarea unor dispozitive artizanale de copiere a informațiilor de pe un card și a codului PIN. Skimmer-ul este un dispozitiv mic, instalat de hoți la bancomat care are menirea să scaneze și să stocheze informațiile de pe card. Pentru a nu cădea victime ale infractorilor polițiștii recomandă:
– verificați elementele de au-tenticitate ale ATM-ului folosit;
– dacă tastatura unui ATM este falsă, aceasta se desprinde dacă trageți puțin de ea;
– tasta cu cifra 5 prezintă o ușoară denivelare ca element de autenticitate;
– nu permiteți nimănui accesul la codul PIN. Acesta trebuie memorat și știut doar de dumneavoastră. Nu păstrați niciodată în portofel, lângă card, notat codul PIN.
***
Phishing-ul este o altă formă de activitate infracțio-nală care constă în obținerea unor date confidențiale, cum ar informațiile referitoare la cardurile de credit, folosind tehnici de manipulare. O înșelăciune electronică constă în mod obișnuit în trimiterea de către atacator a unui mesaj electronic – sub forma unui e-mail în care utilizatorul este sfătuit să-și dea datele confidențiale pentru a câștiga anumite premii sau este informat că acestea sunt necesare din cauza unor erori tehnice care au dus la pierderea datelor originale. De obicei este indicată și o adresă de web, care este de fapt o clonă a site-ului web al instituției financiare invocate.
Phishing-ul este una din cele mai cunoscute infracțiuni informatice, scopul fiind colectarea de informații confidențiale de genul CNP, numere de cont, numere de card, coduri PIN și folosirea lor pentru sustragerea de bani prin intermediul internetului. Atacatorul trimite emailuri care par la prima vedere că provin de la o anumită companie sau instituție bancară, de la siteuri de joburi, de licitații, jocuri, etc.
Recomandări :
– nu furnizați datele personale celor care vă solicită acest lucru prin e-mail sau sms, sau chiar telefonic prin call center;
– nu accesați link-uri pe care le primiți în mail-uri sau pe yahoo mess chiar și în mesaje offline prin care vi se spune că veți fi direcționat către site-ul unei bănci, intrați direct pe site-ul oficial al băncii sau instituției respective.
– fiți mereu atenți atunci când plătiți cu cardul ca terminalul la care vi se cere să introduceți cardul. În caz de eroare cereți chitanțele tipărite automat pe care e trecut motivul erorii – de ce tranzac-ția nu a putut fi făcută.
Mediul virtual este câteodată mai periculos decât mediul real, și ascunde, din păcate, multe persoane cu intenții rele!