Ediția: Miercuri 16 Iulie 2025 Nr. 6921

Fructele de cătină – polivitamine


Cătina este o resursă naturală a regiunilor muntoase în special din China și Rusia. Este un arbust întâlnit adesea și în țara noastră. Arbust spi-nos, cu fructe de la galben la roșu, crește pe sol nisipos și la altitudini ce pot atinge 4500-5000 m. Poate fi aclimatizată și în zone mai puțin înalte. Cătina a fost intensiv plantată în nordul Chinei, dar și alte țări pentru prevenirea eroziunii solului, dar și pentru beneficiile ei medicinale. Astfel Canada a investit în plantarea cătinei aduse din Siberia în 1930, sperând în dezvoltarea unei piețe de desfacere. În America este folosită adesea și ca arbore ornamental.
Conține la 100 g de fructe proaspete:
–  400-1500 mg de vitamina C, conținut superior celui din căpșuni, kiwi, portocale;
– până la 180 mg vitamina E;
– aproximativ 30-40 g de caroteinoizi, inclusiv beta caroten, licopen care dau fructelor culoarea galben-roșcat. Bogată și în acizi grași nesaturați (linoleic și linolenic) cu rol trofic. Vitaminele B 1,  B 2, PP, F, provitamina D se regăsesc în compoziția fructelor de cătină. La fel și mineralele calciu, fosfor, magneziu, potasiu, sodiu, fier.
Fructele se pot recolta din august până la primul îngheț și se folosesc pentru prepararea ceaiurilor, siro-purilor, marmeladelor, gemurilor, dulcețurilor.
Cătina aduce un aport important de vitamine, antiinflamator gastric, antiinflamator pulmonar eficient. Are efecte antioxidante si antitumorale.
Poate fi administrată inclusiv copiilor cu apetit scăzut. Eficiența în astenie fizică și psihică.
Datorită efectului anticoa-gulant și antiaterosclerotic este indicată în afecțiuni cardiovasculare, în special hipertensiune arterială, ateroscleroză, sindrom Raynaud, arteriopatie obliterantă.
Folosit extern, uleiul de cătină are efect de regenerare a țesuturilor datorită vitaminelor A și  E. Eficient în cazul arsurilor, dermatozelor, degerăturilor.
Extractele de cătină sunt adesea folosite în industria cosmetică. Åži afecțiunile oculare pot fi tratate cu preparate farmaceutice pe bază de extract de cătină. Alte afecțiuni tratate cu ulei de cătină sunt cele ginecologice – eroziunile cervicale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?