Ediția: Marți 8 Iulie 2025 Nr. 6915

Tincturile simple şi acţiunea acestora asupra organismului


Tincturile simple sunt cele realizate dintr-o singură plantă. Tincturile sunt extracte naturale hidroalcoolice obținute prin macerare naturală în alcool de 40 grade dintr-o singură plantă sau din combinații de plante medicinale, în funcție de natura bolii căreia i se adresează. Princi-piile active din tincturi sunt în concentrație mai mare și își păstrează calitatea terapeutică un timp îndelungat.

Tinctura de aloe – este recomandată pentru efectele sale biostimulatoare, cicatrizante, antimicrobiene, antituberculoase și antitumorale date de principiile active extrase din frunzele de aloe. Pe cale internă, se folosesc câte 10-30 picaturi, de 3 ori pe zi. Pe cale externă, se aplică direct pe ulcerații, plăgi și arsuri, grăbindu-le acestora vindecarea. Tinctura de aloe dă rezultate foarte bune în boli de piele: tuberculoza cutanată, pionefrite, lupus eritematos. Administrată intern, tinctura de aloe ameliorează și vindecă boli digestive și tumori.

Tinctura de cimbrișor – se folosește pe cale internă în tuse convulsivă, tuse spastica, astm, răgușeala, anorexie la anemici. Această tinctură acționează ca antiseptic asupra ficatului și rinichilor, ameliorându-le funcția și elimină viermii intestinali. Se administrează câte 20-30 picături pe zi pentru copii și 30-60 picături pe zi pentru adulți. Extern, tinctura de cimbrișor se folosește sub forma de: tamponări, masaje, comprese, gargară, fricționarea musculaturii membrelor și coloanei vertebrale, în dezinfectarea și cicatrizarea rănilor sau scleroza în placi (leuconevraxita).

Tinctura de coada-soricelului – extern, se pun comprese și se fac spălături pentru calmarea tenurilor înroșite și iritate, arsuri, plăgi purulente, eczeme, ulcer varicos, hemoroizi, spălături bucale în abcese dentare. Pe cale internă, se iau 10-20 picături în ceai care se bea dimineața pe stomacul gol, pentru eli-minarea viermilor intestinali. În leucemie, pentru reînnoirea sângelui, se folosesc 10-20 picături pe zi. În boli interne ca enterocolite, colici gastrice, cistite, dismenoree, hipermenoree, mărirea secreției biliare, se iau câte 10-15 picături de 3 ori pe zi.

Tinctura de sunătoare – se folosește la prepararea apei de gură; se face gargară cu 10 ml tinctură dizolvată în 100 ml apă fiartă și răcită. În boli reumatice, se fac frecții pe zonele afectate. În boli de piele, arsuri și degerături se pun comprese îmbibate cu tinctură de sunătoare. Pe cale internă se utilizează de la 20-30 picături (până la 6 lingurițe pe zi) pentru depresii nervoase, icter infecțios, insomnii, somnambulism, boli urinare, incontinență urinară, dereglări ale ciclului menstrual. Tratamentul durează 7 zile și se poate relua după 2-3 zile de pauză.

Tinctura de gălbenele (fi-limica) – se folosește pe cale externă în afecțiuni bucale infectate și gingivite, sub formă de gargară și spălături bucale. Pentru infecția cu trichomonas, leucoree și candidoză se fac spălături vaginale în diluție cu apă. Pentru dezinfectarea ulcerațiilor cronice purulente, pentru eczeme, arsuri și degerături se fac spălături sau se pun comprese; de asemenea, sub forma de frecții se folosește în întinderi musculare, spasme musculare și înțepături de insecte.
Pe cale internă se folosesc 10 – 60 picături, dizolvate în apă sau ceai, pentru tratarea bolilor gastro-intestinale, curățirea sângelui de toxine, viroze, infecții bacteriene și întărirea vederii. În bolile neoplazice, inflamații ale ganglionilor și pentru diminuarea efectelor menopauzei se iau ca adjuvant câte 30 de picături în timpul unei zile. Sub formă de masaje, comprese sau adăugată la apa de baie, tinctura de gălbenele combate micozele picioarelor.

Tinctura de rostopască – are acțiune antibiotică asupra unui număr mare de agenți patogeni. Are acțiune antitumorală, acțiune coleretic-co-lagoga, fiind indicată în colecistopatii (inflamații ale vezicii biliare), litiaze biliare (pietre în vezica biliară), boli de ficat. Tinctura de rostopască are acțiune sedativă asupra centrilor nervoși superiori și mai ales asupra coronarelor, stimulează respirația și scade tensiunea arte-rială, dă rezultate bune în insuficiența cardiacă și angina pectorală.
Are acțiune antispastică asupra tractului gastro-intesti-nal. Pe cale internă se admi-nistrează 10 până la 20 de picături pe zi, dizolvate în ceai sau apă. Extern, se folosește sub formă de tamponări și masaje în: boli de piele, negi, pecingine, mătreață, mușcături de insecte și șerpi.

Tinctura de propolis – are un spectru foarte larg de acțiune farmacologică: bacteristatică, antifungică, analgezică, trofică și regeneratoare a țesuturilor, cicatrizantă și antiinflamatoare. Pe cale externă se utilizează în diverse afecțiuni dermatolo-gice (eczeme, arsuri), prin tamponări, fără a se pansa locul afectat. Se mai utilizează în boli ORL și boli ale cavității bucale (gingivite, stomatite, abcese, parodontoză), sub formă de gargară și spălături bucale prin dizolvarea a câte 30-40 picături în apă.Intern, se iau 20-30 picături pe zi, cu o oră înaintea meselor, pentru normalizarea tensiunii arte-riale. În cazuri de alcoolism, 50 de picături dizolvate într-un pahar cu apă rece administrate omului beat îl vor face să se trezească. Câte 10 picături de tinctură dizolvate într-un pahar cu apă, luate cu o oră înaintea meselor, dau rezultate foarte bune într-o mare gamă de boli (pulmonare, digestive, ginecologice, boli ale sistemului nervos și boli glandulare).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?