Ediția: Vineri 11 Iulie 2025 Nr. 6918

Ceaiuri aromate de toamnă


Fiindcă de la un anotimp la altul alimentația de bază se schimbă, deseori  simțim nevoia să asezonăm și ceaiurile pe care le servim în toate diminețile. În fond, oricine știe că frigul de afară trebuie compensat într-un fel sau altul, iar aceasta se poate face numai cu ajutorul unui cămin călduros și cu o ceașcă mare de ceai la micul dejun. Toamna este momentul oportun să ne aventurăm printre noi gusturi și arome. Priviți schimbarea nu ca pe un moft, ci ca pe o modalitate de a câștiga sănătate. Ceaiul te ajută să simți schimbarea în bine imediat, nu are efecte secundare și nu crează dependență. Un ingredient asociat de regulă cu parfumul ceaiurilor din acest anotimp este scorțișoara, însă desigur, depinde de prefe-rințele fiecăruia. Posibilități sunt nenumărate dacă pe lângă „rețetele” autohtone le considerăm și pe cele provenite din alte spații culturale, din China de pildă. 

Strawberry/Pepper
Aroma dulceagă fragilor primește un caracter picant de la cel mai binecunoscut și cel mai des folosit condiment: piperul. Cu puțin lapte, acest ceai se transformă într-o licoare mi-nunată, răcoritoare, cu aromă de căpșună. Ingrediente: ceai negru, arome, boabe de piper roz, bucăți de fragi uscate la rece.
 
Ceaiul de maghiran
Nu trebuie să fi cules maghiran din timp pentru a-l putea folosi în acest scop. Ar fi ideal să aveți păstrat undeva în acasă, dar dacă nu, îl găsiți și la plafar sau chiar în magazinele alimentare ca plantă de pus în mâncare. Medicii îl recomandă persoanelor care au nevoie să elimine toxinele din organism prin transpirație. Apa fierbinte se toarnă peste un pliculeț sau peste două-trei lingurițe de plantă uscată (mărunțită) și se lasă la infuzat 5 minute. După aceea se strecoară, îndulcindu-se cu miere după gust. A se evita zahărul rafinat care este dăunător organismului. 
 
Ceaiul din frunze de nuc
În caz de tulburări digestive, constipații, în curățirea sângelui, diabet, contra icterului, se folosește ceaiul obținut din frunze de nuc. O linguriță cu vârf de frunze mărunțite se opăresc într-o cantitate de 250 ml de apă.
 
Ceaiul verde
Ceaiul verde sprijină organismul în luptă cu răceala deoarece conține un imunostimulator eficient. Ceea ce ar trebui să știți este că nu este recomandat în a doua parte a zilei fiindcă produce insomnie. O dată sau de două ori pe zi, se toarnă o cană de apă fierbinte peste un pliculeț de plantă, se lasă circa 5 minute la infuzat și se bea fierbinte. 
 
Ceaiul de brusture
O linguriță rasă de rădăcină de brusture se pune la macerat peste noapte într-un litru de apă. Dimineață se încălzește și se strecoară. Se folosește în caz de febră, insuficiență respiratorie, artrită, gută, epilepsie. Se beau zilnic 2-3 cești de ceai.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?