Bulibășeală mare atunci când vine vorba de montarea anvelopelor de iarnă. Mai este puțin și se face 1 noiembrie, iar autoritățile nu au reușit să lămurească șoferii cu privire la obligativitatea echipării autoturismelor cu anvelope de iarnă. Unii spun că anvelopele all-seasons sunt bune, alții nu.
Când vine vorba de montarea anvelopelor de iarnă, nici polițiștii, nici reprezentanții RAR nu ne pot lămuri care sunt cele mai bune și ce criterii trebuie respectate de cei care le achiziționează. Un singur lucru este cert, respectiv acela că polițiștii de la Rutier nu pot aplica sancțiuni pentru lipsa anvelopelor de iarnă, dacă nu acționează în colaborare cu un echipaj din cadrul Registrului Auto Român. Cei de la RAR constată că o mașină nu este echipată cu anvelope de iarnă, după care Poliția Rutieră aplică amenda.
Registrul Auto Român (RAR) deține, la nivel național, 44 de autovehicule-laborator, care în colaborare cu polițiștii pot verifica dacă anvelopele corespund cu noua legislație, valabilă de luna viitoare. Aceste laboratoare mobile controlează și în prezent starea tehnică a mașinilor în trafic, iar de la 1 noiembrie vor verifica inclusiv anvelopele mașinilor care circulă pe drumurile cu zăpadă, polei sau gheață. Åžeful RAR Vrancea, Stoica Ginel, nu știe deocamdată cum și cu câte laboratoare se vor acționa pe raza județului nostru. „Deocamdată nu am primit nimic oficial. Nu știm dacă vom avea mai multe echipe mixte sau doar una. Așteptăm să primim ceva oficial, după care vom vedea cum ne organizăm. Cert este că polițiștii nu pot aplica sancțiuni fără noi. Noi constatăm și abia după aceea ei dau amenzile. Nu este nevoie de nici un certificat de la service. Suntem capabili să ne dăm seama dacă o anvelopă este de iarnă sau de vară”, ne-a precizat Ginel Stoica, șeful RAR Vrancea.
Åžeful Direcției Rutiere a precizat pentru presa centrală că „împreună cu cei de la Registrul Auto Român (RAR) vom face echipe mixte pentru verificarea anvelopelor. Dacă cei de la RAR vor spune că nu este anvelopă de iarnă, noi vom da amenzi. Echipele vor acționa la începutul tronsoanelor cu gheață, zăpadă sau polei. Vom face filtre în aceste zone și îi vom atenționa pe conducătorii auto că urmează o porțiune cu gheață, zăpadă sau polei”. Diniță a spus că deși la nivel național există 3.200 de polițiști rutieri dar că asta nu înseamnă că de la 1 noiembrie vor ieși pe străzi 3.200 de polițiști și 3.200 de inspectori de la Registrul Auto Român. Potrivit reprezentanților Poliției Rutiere, ca o pereche de cau-ciucuri să fie considerate anvelope de iarnă trebuie să se regăsească pe acestea, pe lângă simbolurile M+S, M/S, M-S, M&S și câteva semne distinctive, respectiv un fulg de nea și o creastă alpină. Un comunicat al RAR, publicat miercuri pe site-ul oficial, arăta că „anvelopele all-season sau mixte nu sunt asimilate anvelopelor de iarnă”. Acesta specifica faptul că „întrucât nici în documentația de specialitate și nici în legislația apli-cabilă nu exista vreo referire la anvelopele denumite comercial «all-season», apreciem că utilizarea unor anvelope fără marcajul care atestă utilizarea lor corespunzătoare în condiții de iarnă este contrară prevederilor legale și se face exclusiv pe răspunderea conducătorului auto”.
***
Care este fi varianta corectă nu se știe. Cert este că prin OG 5/2011 s-au adus unele modificări la OUG numărul 195/2001 privind circulația pe drumurile publice. La articolul 102 alineatul 1, punct 28 se arată că „constituie contravenții și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de persoane fizice: conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar în cazul autovehiculului de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone și al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, fără ca acestea să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roțile axei/axelor de tracțiune sau fără a avea montate pe aceste roți lanțuri sau alte echipamente antiderapante certificate”. Acest lucru înseamnă că amenda va fi de până la 4.000 de lei, în plus reținându-se certificatul de înmatriculare, adică a talonului, eliberându-se o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație.