Ediția: Marți 15 Iulie 2025 Nr. 6920

Toamna, sezonul conservelor


Toamna este sinonimă întrucâtva cu belșugul, fiindcă reprezintă sezonul în care cele mai multe dintre fructe și legume ajung la vârsta maturității. Acest fapt atrage după sine un festin culinar și totodată oferă bunelor gospodine oportunitatea de a se îndeletnici cu prepararea conservelor. Odată pregătită cămara pentru sezonul rece vom putea deveni visători și sentimentali, însă până atunci mai avem puțină treabă.
Murăturile de castraveți, gogonele, gogoșari sau varză sunt poate cele mai populare preparate culinare în această perioadă. Pe lângă gustul delicios pe care îl vor avea la iarnă, acestea vor aduce o mulțime de beneficii practice organismului. De pildă, murăturile facilitează digestia, lupta cu microbii intestinali, fiind surse bogate de antioxidanți și de vitamina C.
Murăturile în sare nu sunt recomandate persoanelor hipertensive, iar celor sănătoase doar în cantități mo-derate. Temperatura din cămară este foarte importantă pentru păstrarea murăturilor, dacă este prea ridicată se pot dezvolta bacterii periculoase în borcanele cu murături. În ceea ce privește oțetul folosit la murături, ar fi bine că acesta să fie obținut din vin sau din mere, să fie cât mai na-tural.
Zacusca se numără și ea printre preparatele noastre preferate. Se spune că cea mai bună zacuscă este cea din care nu lipsesc gogoșarii copți, a căror aromă se îmbină delicat cu cea a vinetelor.
O altă metodă de conservare aflată la îndemâna oricui este congelarea.  Fructele și legumele păstrate la temperatura constantă (minus 18 grade Celsius) vor fi gustoase și hrănitoare cu condiția să fie consumate îndată după decongelare. De fapt, bucătarii recomandă să nu le decongelăm „convențio-nal”, lăsându-le la tempe-ratura camerei sau încălzindu-le sub jet de apă fiindcă, astfel se pot dezolta microorganisme periculoase. În cazul supelor și ciorbelor legumele vor fi puse direct în apa fierbinte de pe aragaz.
Dulcețurile au și ele, mai ales pentru cei mici, o importanță deosebită. Este îndeobște acceptat faptul că cele din comerț nu se compară în privința gustului și a calităților cu cele realizate acasă. Există o serie de aspecte care fac diferența, însă totul poate fi rezumat, în principiu, la rețeta și la modul de preparare.

Iată și câteva secrete care i-ar putea ajuta pe începători:
– fructele proaspete folosite la dulceață nu trebuie să fie foarte coapte;
– este bine să se prepare numai câte 1 kg o dată;
– fructele se fierb într-o cratiță unsă înainte cu lămâie pe dinăuntru;
– compoziția nu se amestecă cu lingura în timpul fierberii, ca să nu se zdrobească fructele. Agitați cratița perio-dic ținând-o de mânere;
– dulceața se toarnă în borcane întotdeauna după ce se lasă la răcit;
– dulceața se păstrează la temperatura camerei, în caz contrar se poate zaharisi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?