Iaurtul probiotic, renumit pentru faptul că ajută la menținerea sănătății tractului intestinal, ar putea fi utilizat și în tratamentul contra depresiei, potrivit unui studiu recent, realizat de cercetătorii de la University College Cork din Irlanda. Autorii acestui studiu au constatat că bacteriile din tractul intestinal au un efect direct asupra sănătății creierului șoarecilor, iar acest efect ar putea să existe și în cazul oamenilor. Dacă creierul uman este influențat în același fel, savanții irlandezi consideră că această descoperire ar putea conduce la un nouă modalitate de tratare a depresiei și a altor maladii care cauzează apariția stării de anxietate. Bolile intestinale au fost asociate deja în trecut cu maladiile psihice cauzatoare de stres, iar raportul dintre cele două categorii de ma-ladii i-a determinat pe cercetători să studieze în detaliu această legătură. În cadrul acestui studiu, savanții irlandezi au hrănit șoarecii cu un tip de „supă” ce conținea Lactobacillus rhamnosus JB-1, o specie de bacterie care trăiește în sistemul digestiv uman. Åžoarecii hrăniți cu acest tip de supă au prezentat mai puține semne de stres, anxietate și depresie, în comparație cu cei hrăniți cu o supă obișnuită.
Åžoarecii au fost puși în situa-ții stresante – au fost plasați într-un labirint -, iar cei care au fost hrăniți cu acel tip de supă specială ce conținea bacteria Lactobacillus rhamnosus JB-1 au sintetizat o cantitate mai mică de corticosteron, un hormon al stresului.
John Cryan, coordonatorul studiului, a declarat pentru LiveScience: „Afectând aceste bacterii intestinale, poți obține un spectru robust și destul de larg de efecte asupra reacțiilor chimice cerebrale și asupra comportamentului. Fără a extrapola, acest lucru deschide calea spre obținerea unor noi te-rapii care ar putea trata bolile psihice. Pacienții ar putea mânca un iaurt probiotic în loc să ia antidepresive”.
Cercetătorul irlandez consideră însă că persoanele care suferă de depresie nu pot să meargă pur și simplu să cumpere orice fel de iaurt de la supermarketul local, deoarece eficiența acestor produse depinde de tulpina probiotică inclusă în aceste produse lactate. În plus, Jon Cryan este de părere că pro-bioticele cauzează pacienților mai puține efecte secundare negative în comparație cu actualele medicamente contra anxietății, precum valiumul.