Ediția: Joi 12 Iunie 2025 Nr. 6897

Sindromul alergiei orale


Sindromul alergiei orale este o alergie la anumite fructe crude, legume, se-mințe, condimente și fructe cu coajă lemnoasă, care provoacă reacții alergice la nivelul cavității bucale și gâtului. O reacție alergica se produce în momentul în care consumăm alimente crude și acestea încep să ne provoace mâncărimi, furnicături la nivelul buzelor, gâtului și în cerul gurii. Este posibil ca această alergie să se manifeste și prin umflarea buzelor, limbii și a gâtului, mâncărimi la nivelul ochilor, putând să provoace și simptome de nas înfundat și strănut.
Aceste reacții sunt prezente cel mai adesea la persoanele care primăvara au probleme din cauza polenului de mesteacăn.
Există uneori și unele simptome mai severe precum vărsăturile, crampele, deranjamentele stomacale, iar în cazuri rare umflarea gâtului, respirația greoaie și anafilaxia pot pune în pericol viață unui individ.
Anafilaxia este o sensibi-litate crescută a unui orga-nism în raport cu anumite substanțe, prin asimilarea unor doze foarte mici ale acestora.
Fructe și legume care pot declanșa simptome alergice:
-fructe – mere, pere, prune, piersici, nectarine, caise, cireșe, kiwi;
-legume – morcov, țelină, mărar, anason, coriandru, chimen, cartofi, roșii, piper verde, mazăre, fasole;
-nuci de pădure, nuci, migdale, arahide;
-semințe de floarea-soarelui;
De obicei, reacțiile alergice apar numai în cazul în care produsul alimentar este în stare crudă. Reacția alergică nu este datorată pesticidelor, substanțelor chimice sau altor factori externi care intră în contact cu fructele sau legumele. Reacțiile alergice severe la produsele alimentare care provoacă sindromul alergiei orale pot apărea cel mai probabil de la kiwi, piersici, caise, mere, nuci și, în special, alune. Persoanele care sunt alergice la produsele alimentare brute le pot mânca sub alte forme: gătite, în conserve, preparate la microunde, prelucrate sau coapte. Medicul de familie este cel care poate determina la ce substanțe sau fructe persoanele sunt alergice și poate prescrie tratamente care să permită pacienților să consume anumite fructe proaspete, fără a fi gătite în prealabil.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?