Vrâncenii care nu au încheiat o poliță de asigurare în caz de dezastre nu mai știu ce termen să ia de bun. Conform Comisiei pentru Supravegherea Asigurărilor (CSA), prima zi în care primarii au putut aplica amenzi celor care nu au încheiat asigurările, a fost ieri. În schimb, conform Legii 260/2008, data limită se împlinește abia în august anul viitor. În aceste condiții, fără o precizare clară din partea Ministerului Administrației și Internelor, fiecare parte implicată procedează după bunul plac.
Afacerea Guvernului în parteneriat cu societățile de asigururări, pe banii cetățenilor, îi bagă în ceață pe toți. CSA spune că începând de ieri se pot aplica amenzi celor care nu au încheiat asigurările, deși Legea 260/2008 spune că la un an de zile de la împlinirea termenului de 90 de zile de la publicarea nomelor de aplicare a legii. Din cauza legii confuze, primarii nu știu exact când să meargă în casele oamenilor să le aplice sancțiuni, iar populația așteaptă precizarea unei date exacte în privința încheierii asigurărilor. Conform legii, cei care nu au încheiată asigurarea obligatorie în caz de dezastre precum cutremur, alunecări de pământ sau inundații din cauze naturale pot fi sancționați cu amendă cuprinsă între 100 și 500 de lei. „Nu fac mamă nicio asigurare. Eu abia am bani din pensie de medicamente și nu îmi fac asigurare. Lasă să îmi facă ei, din banii lor, că eu nu am. Au mai găsit acum un mod să ne jupoaie”, ne-a declarat Georgeta Chirac, din Focșani. Nici cei mai înstăriți nu se grăbesc să își facă asigurări, pe motiv că oricum nu știe nimeni când și cum se vor aplica amenzile. „Nu îmi fac asigurare pentru că nu s-a stabilit clar. Ei ne obligă să facem, dar nu știu exact când e termenul limită. Aștept să se hotărască și apoi îmi fac și eu”, ne-a declarat un bărbat din Focșani. Alții au mușcat momeala și au dat 10 sau 20 de euro pentru asigurarea unei locuințe, de frica sancțiunilor. Acum își dau seama că puteau face altceva cu banii. „Mi-am făcut asigurare de frică să nu îmi dea amendă. În țara asta numai taxe și impozite! Guvernanții ăștia sunt în stare să te jupoaie de piele și să dea cu sare după. Când e să plătești asigurarea îți ia banii numaidecât, iar când ai, Doamne ferește, un necaz, alergi după firmele de asigurare, care te plimbă după tot felul de hârtii, în așa fel încât să te facă să renunți să mai iei despăgubire. În România, omul este obligat și robit, iar când e vorba de dreptul lui, nu-l bagă nimeni în seamă”, ne-a declarat Vasile, din Dumitrești.
Primarii spun că vor da doar avertismente
În aceeași degringoladă sunt prinși și reprezentanții autorităților publice locale. Cu toate că prin lege ei pot aplica amenzi, deocamdată nu li s-a comunicat data exactă de la care pot face acest lucru. Primarii aleg, în aceste condiții, să informeze mai întâi cetățenii și apoi să amendeze. „Refuzăm să aplicăm amenzi deocamdată. Vom face o campanie, prin care vom înștiința cetățenii că trebuie să-și încheie asigurare, însă în limita posibilităților. Până la sfârșitul anului vom aplica doar avertismente, acolo unde nu s-a încheiat o asigurare”, ne-a declarat primarul orașului Odobești, Daniel Nicolaș. La fel se va întâmpla și la Focșani. Viceprimarul Bogdan Matișan recunoaște utilitatea asigurărilor, însă acuză modul de implementare impus de Guvern. „Asigurările obligatorii sunt menite să-i sprijine pe focșăneni, în cazul în care se întâmplă un dezastru. Ele, de principiu, sunt benefice, însă ca toate lucrurile făcute de acest Guvern, au deficiențe. În prezent, sunt înaintate două date pentru sancționarea celor care nu au asigurare. Noi vom proceda mai întâi la informarea celor care trec pe la primărie cu diferite pro-bleme și atunci când va fi stabilit oficial, vom aplica și amenzi. Bine ar fi ca fiecare focșănean să se asigure pentru a evita o eventuală sancțiune”, ne-a declarat viceprimarul Bogdan Matișan. Așadar, vrâncenii mai au câteva luni la dispoziție, până se trezește Guvernul și stabilește data clară, pentru a strânge banii, a-și căuta o companie de asigurări și a scăpa de o datorie în plus. Potrivit CSA în Vrancea au fost încheiate 40953 și doar 9574 asigurări obligatorii, toate acestea la un număr total de locuințe de 152.455.