Ediția: Marți 8 Iulie 2025 Nr. 6915

Dumnezeu, unica speranţă a celor bolnavi


Au trecut două zile de când farmaciile din județ nu mai eliberează medicamente compensate și gratuite, iar focșănenii sunt îngroziți. Pe stradă, prin microbuze sau prin piață, vrânceniii discută despre faptul că nu găsesc nicio farmacie care să le elibereze medicamentele compensate, mai ales că pensiile și salariile sunt mult prea mici. Åžanse ca problema să se remedieze cât mai curând nu prea sunt…

Farmaciștii spun că până acum au eliberat rețete compensate și gratuite, cu toate că filele de buget erau epuizate, dar acum nu mai pot face acest lucru, pentru că cei de la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea nu le garantează decontarea contravalorii acestora. În plus, farmaciștii sunt conștienți că măsura luată, ca și protestul medicilor de familie, va face economie în bugetul Casei. Numai că repercursiunile sunt foarte grave. „Noi, farmaciștii, cu toate că Casa a epuizat fila de buget, am continuat să eliberăm rețete compensate și gratuite, pentru că nu am dorit să facem rabat de la deontologia profesională și să venim în sprijinul pacientului. Iată că, de această dată, practic ni se interzice executarea profesiei prin faptul că nu ni se garantează decontarea valorii medicamentelor retroactiv. În luna iunie, medicii de familie au protestat și nu au prescris rețete me-dicale, iată că în iulie, timp de două săptămâni, farmaciștii nu vor elibera medicamente, din lipsă de fonduri. Practic, nu se întâmplă altceva decât o economie la fondul de sănătate, ce are repercusiuni foarte grave asupra stării de sănătate a populației”, consideră preșe-dintele Colegiului Farmaciștilor Vrancea, Fevronia Stoica.

Declarația lui Băsescu a bulversat pe toată lumea

Deși bolnavii nu-și pot continua tratamentele dacă nu dispun de suficiente resurse financiare proprii pentru a-și plăti singuri medicamentele, preșe-dintele țării a cerut Guvernului să nu plătească restanțele la furnizorii de medicamente până când nu se va reglementa sistemul de achiziții de medicamente atât în spitale, cât și prin farmacii. Declarația a bulversat pe toată toată, inclusiv pe farmaciști, care au de recuperat importante sume de bani, afe-rente anului trecut. „Toți am fost bulversați de declarația președintelui Băsescu, care spunea că n-ar achita nici un leu din arieratele la medicamente până când nu se reglementează achizițiile. Nu înțeleg despre ce reglementare este vorba, atâta timp cât domeniul medicamentului este, poate, cel mai reglementat sector existent în legislația conform UE, și dacă mai trebuie alte reglementări cine trebuie să le facă? Pacientul, farmacistul, doctorul? Sau cei care conduc sistemul. Chiar dacă s-ar da noi reglementări, acestea nu pot avea efect retroactiv și pacientul este cel mai puțin vinovat de haosul din sistemul sanitar. E normal ca președintele unui stat să nu știe din fiecare domeniu în parte, dar ce pregătire și ce competență au consilierii dumnealui, care i-au pus acele vorbe în gură?”, întreabă Fevronia Stoica. De asemenea, aceasta a adăugat că soluții pentru ieșirea din criza în care se află sistemul de sănătate sunt destule, numai că actuala guvernare nu vrea să facă nimic în acest sens. Mai mult decât atât, toate măsurile pe care le ia nu fac decât să adâncească criza și să sărăcească populația. „Sunt soluții pentru funcționarea sistemului, numai că cei care ne guvernează nu au nici urechi să le asculte și nici voință politică să le aplice. Åži, în aceste condiții, devenim un popor deteriorat genetic, care își pune multă speranță în Dumnezeu”, a conchis Fevronia Stoica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?