Luând decizia de a mânca sănătos, înseamnă să vă angajați să pregătiți alimentele sănătos zilnic. Pentru mulți dintre noi însă acest lucru înseamnă multă muncă, mult timp pierdut și cheltuieli în plus. În realitate lucrurile nu stau chiar așa. A mânca sănătos nu înseamnă obligatoriu mult timp petrecut în bucătărie, cheltuieli costisitoare sau muncă extrem de multă. Resurse pentru a transforma rețetele noastre preferate în feluri principale sănătoase există și sfaturile nutriționiștilor stau la dispoziția oricărei persoane ce își dorește un mod sănătos de viață. Gătindu-vă și pregătindu-vă acasă mâncarea, veți descoperi că benefi-ciile sunt foarte multe. În cultura „la rapid” de astăzi, gândul că o masă gătită acasă trebuie planificată și gătită este descurajator. Varianta rapidă și ușoară de a avea un mod de viață în care microundele au un rol esențial câștigă în fața sănătății, la fel ca mâncarea oferită de fast food-uri. Confortul vine însă cu un preț. Multe mâncăruri cumpărate gata preparate sau pregătite pentru cuptorul cu microunde de acasă, pentru a simula gătitul, conțin ingrediente deloc sănătoase pentru organismul nostru. În acest context, tot mai multe persoane adoptă diete speciale care să prevină îngrijorările legate de bolile de inimă și căpătarea kilogramelor în plus. Cum deseori aceste diete presupun în primul rând respectarea unui program riguros de alimentație, lucrurile pot ușor să capete o nouă direcție. Fiind expuși zilnic către alimente nesănătoase, încercând de câteva ori gustul fast food s-ar putea să îl adoptați fără să stați prea mult pe gânduri. Este o mâncare gustoasă care vă oferă falsă senzație de saturație datorită conținutului scăzut de substanțe nutritive și ridicat de calorii și grăsimi. În câteva minute dedicate gătitului faceți mult mai mult decât să pregătiți masă pentru dumneavoastră și cei apropiați. Aveți în primul rând un control asupra alimentației întregii familii.
Ce trebuie să faceți pentru o alimentație sănătoasă ?
Încercați să introduceți în alimentația dumneavoastră mai multe legume și mai puțină carne. Alegeți pâinea și pastele preparate din cereale integrale, iar dacă va plăcea să pregătiți produse de patiserie, în loc de făină albă puteți folosi un foarte bun substitut, făină integrală de grâu. Gătiți cu cât mai puține grăsimi, iar în loc să prăjiți carnea încercați mai bine să o coaceți la cuptor. Evitați să gătiți cu ajutorul produselor care conțin glutamat de monosodiu. De asemenea brânzeturile pe care le consumați ar trebui să conțină grăsimi cât mai puține. Mozarella face parte din această categorie.
Puteți să diminuați și cantitățile de unt, margarină sau lapte pe care le folosiți la prepararea diverselor rețete. Laptele din soia poate fi un bun substitut. În cazul în care fructele proaspete nu sunt disponibile, înlocuiți-le cu fructe congelate fără să adăugați zahăr. Acesta din urmă poate fi redus din compoziția rețetelor cu până la jumătate de cantitate.