Ediția: Luni 9 Iunie 2025 Nr. 6894

Pătlagina, un remediu la îndemâna tuturor


Pătlagina este o plantă erbacee care preferă pământurile fertile ale zonelor temperate udate frcvent de ploi. În limbajul po-pular o întâlnim sub numele de iarbă grasă, iarbă mare sau iarba bubei. Pe bună dreptate, fiindcă există o justificare pentru fiecare dintre acestea: iarbă grasă pentru că este simbol al fertilității, iarbă mare pentru că frunzele sale eliptice sau ovale au lungimi de 6-10 cm, și în cele din urmă, iarbă bubei pentru că bătrânii foloseau frunzele de pătlagină pentru a trata rănile. Procedeul tradițional prevedea că frunzele cărnoase să fie strivite până ce planta elimină șeva binefăcătoare după care să fie puse pe rană. Leacul dădea rezultate în cazul  tăieturilor, înțepăturilor de viespe și mușcăturilor de câine sau șerpi. 
Toate părțile componente ale plantei sunt întrebuințate că remediu, ascunzând cu mici excepții aceleași substanțe nutrientive. Compozită chimică a plantei se rezumă în câteva cuvinte la: glucide, proteine, aminoacizi, vitamina K, vitamina A, potasiu, sodiu, magneziu, sulf, calciu, fier și zinc.
Pătlagina tratează de la banalul guturai până la afecțiuni mult mai grave precum  bronșită cronică, astmul bronșic, sinuzită și tuberculoză, constituind rețetă cu care ne redobândim sănătatea în schimbul unui efort financiar minim sau chiar nul. Frunzele au proprietăți expectorante, emoliente și ușor astringente. O linguriță de sirop de pătlagină administrată înaintea meselor principale curată sângele de toxine și contribuie la întărirea sistemului imunitar contra virusurilor. Se recomanda în special celor mici deoarece pătlagină mai combate întârzierea de creștere. 
Frunzele de pătlagină, indiferent de specia de la care provin, conțin substanțe biologic active capabile să determine scăderea ușoară a tensiunii arteriale prin diminuarea valorilor colesterolului din sânge. În Maramureș bolnavii se spălau cu fiertura de pătlagină „când stătea sângele”. Pentru această se prepară un ceai din 1-2 lingurițe la cană de apa clocotită și se bea zilnic 2-3 căni. Durată infuzarii trebuie să fie de 15-20 minute. 
Pătlagina se recomandă în caz de arsuri la stomac, iritații ale colonului, constipație, diaree, gastrită hiperacida și chiar ulcer gastric. Asupra sistemului nostru digestiv patalgina are efect laxativ și antidiareic. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?