Un complex de beton de 4,5 kilometri construit de naziști pentru a oferi pachete de vacanță pentru 20.000 de persoane a fost parțial recondiționat și găzduiește un hotel pentru tineri. Proiectul este unul controversat, neonaziștii elogiind inițiativa pentru că ar menține viu visul lui Hitler de a le oferi vacanțe ieftine germanilor. Soare, nisip și kilometri întregi de beton nazist. Cel mai nou hotel pentru tineri din Germania se află la doar câțiva metri de una dintre cele mai bune plaje de la Marea Baltică, dar se află într-un complex cu un trecut foarte problematic. Hotelul cu 400 de paturi, care se autointitulează ‘cel mai lung hotel pentru tineri din lume’, a fost inaugurat la 1 iulie în fostul imobil turistic nazist din stațiunea Prora. Inițiativa este una controversată, numeroase persoane afirmând că o monstruo-zitate arhitectonică cu un asemenea trecut dubios este ultimul loc în care oamenii ar trebui să-și petreacă vacanțele. Pe de altă parte, bloggerii de extremă dreaptă susțin pe forumuri că au sărbătorit deschiderea hotelului ca pe o continuare a strategiei naziste de a le asigura germanilor vacanțe ieftine.
Asociația hotelurilor pentru tineret din Germania a turnat la rândul ei gaz peste foc publicând o broșură care prezintă istoria locului ca pe o atracție turistică, menționând că hotelul se află ‘în clădirile KdF celebre în lumea întreagă’. KdF este abrevierea de la organizația nazistă ‘Kraft durch Freude’ (‘Putere prin bucurie’), care încerca să promoveze idealuri naziste prin intermediul unor activități recreative precum turismul în masă. Stațiunea Prora făcea parte din strategia KdF în acea perioadă și a fost concepută să ofere cazare pentru 20.000 de persoane la acel moment. Adolf Hitler era convins că Germania a pierdut Primul Război Mondial pentru că populația și-a pierdut aplombul. Ideea sa era să creeze pachete de vacanță ieftine pentru a forma noi generații fericite, puternice și odihnite, capabile să câștige un viitor război. Fațada secțiunii de 152 de metri în care se află hotelul pentru tineret a fost vopsită albă, contrastând cu culoarea maroniu-cenușie a restului clădirii de șase etaje care înconjoară plaja, de care o separă doar o perdea subțire de arbori.
Hotelul are foarte mare căutare de amatorii de plajă, toate locurile fiind ocupate pentru sezonul de vară a acestui an și efectuându-se deja rezervări pentru vara lui 2012. Prora a reprezentat o durere de cap pentru guvernul german încă de la preluarea complexului, după unificarea Germaniei, în 1990. Construcția acestuia a început în 1936, dar naziștii nu au folosit-o pentru turism întrucât Al Doilea Război Mondial a început înainte să fie finalizată.
Proiectul este o mărturie a megalomaniei lui Hitler. Conform planului nazist, la Prora urma să fie construită o sală de festivități pentru 20.000 de oameni, două pontoane suficient de mari pentru acostarea navelor de pasageri, piscine cu ge-neratoare de valuri, magazine, o școală, o centrală electrică, un spital și chiar un solariu ultramodern.