Asupra proprietăților benefice ale colinei se insistă astăzi foarte mult. Aceasta este esențială în viața noastră de zi cu zi, sintetizată de aminoacizi, vitamina B12 și acidul folic. Chiar și în aceste condiții, este posibil ca organismul nostru să nu reușească să producă destulă co-lină pentru a oferi corpului cantitatea de care are nevoie. Colina este de asemenea foarte importantă în metabolismul grăsimilor, ajutând la transmiterea impulsurilor nervoase.
Ce este până la urmă colina?
Vitamina H, numită colină sau biotină, este o vitamină hidrosolubilă care intervine în degradarea acizilor grași, anumitor acizi amânați și a glucozei.
Similară cu vitaminele B, este numită și vitamina B8, importantă pentru producerea fosfolipidului fosfatidilcolină sau lecitină și pentru producerea neurotransmițătorului acetilcolină.
Care sunt beneficiile?
Colina servește numeroase funcții în corpul nostru, în structura membranelor celulare, protejând organele vitale și ferind ficatul de acumularea de grăsimi. Datorită dezvoltării rapide, fetușii și sugarii au foarte mare nevoie de colină. Laptele mamelor conține un nivel crescut. Cercetătorii și-au îndreptat atenția către acesta, după ce testele de laborator au arătat că șoarecii, ai căror mame nu au avut destulă colină în dietă, s-au dezvoltat mai puțin la nivel cerebral. De-a lungul ultimilor ani a existat o accelerare a cercetărilor, iar astăzi putem spune că substanța este esențială pentru dezvoltarea creierului. Ajută la dezvoltarea memoriei. S-a demonstrat de asemenea că anumite tipuri de probleme ale ficatului pot fi evitate cu ajutorul co-linei. În plus, poate ajuta la scăderea nivelului colesterolului, frecvent aso-ciat cu bolile cardiovasculare. Totodată, ajută și la protejarea organismului împotriva anumitor tipuri de cancer. Deși ultima idee este în curs de cer-cetare, primele semne se arată pozitive.
Sursele cele mai bune de colină
Până în 2004, când au fost publicate primele păreri și liste cu alimentele bogate în colină, studiile nu erau atât de ample ca astăzi. În consecință, s-a descoperit că alimentele care se credea că sunt benefice, s-au dovedit a fi chiar sărace în acest compus chimic. Ficatul de vită, gălbenușul de ou, carnea de vită, conopida, fasolea, migdalele, tofu și untul de arahide sunt surse bogate în colină. Aveți totuși grijă la excese. Există și supradoza, simptomele sunt nu foarte grave, însă v-ar putea strica ziua, printre acestea numărându-se în principal stări de amețeală și vomă.