Ediția: Duminică 22 Iunie 2025 Nr. 6904

Radicalii liberi pe înţelesul tuturor


Orice discuție privitoare la raportul care se stabilește între alimentație și sănătate are la temelie câteva noțiuni cheie, de specialitate sau nu, care au menirea să exprime conexiunea celor două, cum sunt de pildă termenii: vitamine, mi-nerale, digestie, absorbție, antioxidanți sau radicali liberi.  Frecventele referiri făcute la cei din urmă subliniază că unul dintre aspectele care ar trebui să ne procupe este combaterea efectelor negative pe care radicalii liberi le au asupra organismului. Dar pentru aceasta avem nevoie să răspundem la câteva întrebări simple, însă de o mare însemnătate.
Ce sunt radicalii liberi? De ce cauzează daune organismului uman? De unde vine eficiența miraculoasă a antioxidanților în combaterea acestora? Vom apela în continuare la câteva noțiuni elementare de biologie și chimie, pentru că toate minunile care se petrec cu noi își au ori-ginea adesea în universul microscopic. După cum știm cu toții, materia vie se subdivide în celule, molecule, atomi și parti-cule subatomice. Radicalii liberi sunt atomi sau molecule care au un număr impar de electroni, ce caută să se stabilizeze prin asocierea cu alte molecule „sănătoase”. O dată început, acest proces capătă amploare, cauzând îmbătrânirea prematură a indivizilor, deteriorarea țesuturilor și instalarea unor boli. Apariția lor este determinată în mod normal de metabolism. Uneori, sistemul nostru imunitar le generează cu scopul de a neutraliza virusurile și bacteriile, de cele mai multe ori însă, anomaliile factorilor de mediu (poluarea, radiațiile) și chiar fumul de țigară conduc la un surplus de radicali liberi. 
În mod normal, organismul se autoreglează fără dificultate, însă atunci când antioxidanții nu sunt disponibili sau când producția radicalilor liberi este excesivă daunele pot să apară. Nu în ultimul rând, vârsta este un factor decisiv în echilibrul biologic din interiorul nostru. Cel mai mare merit al antioxidanților este că neutralizează radicalii liberi prin cedare de electroni, punând astfel capăt reacției în lanț. Cei mai apreciați antioxidanți sunt vitaminele C și E, care din fericire pot fi luate direct din natură pe calea fructelor și legumelor. Multe studii au corelat aportul ridicat de vitamina C cu o rată mai scăzută a cancerului, iar vitamina E cu prevenirea bolilor cardiovasculare. În concluzie, orice dietă sănătoasă trebuie să beneficieze de un aport însemnat de antioxidanți care să contracareze acțiunea ra-dicalilor liberi. Înainte de a aplea la suplimentele alimentare, amintiți-vă că excesul de vitamine poate deveni la rândul lui cauza unor probleme. Așadar, hrăniți-vă cumpătat, bazându-vă cât mai mult pe darurile naturii, pe fructe și legume.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?