Vânzările ilegale de băuturi spirtoase au totalizat anul trecut 700-750 mi-lioane euro, cu o pondere de circa 60% în totalul pieței, iar nivelul evaziunii se va menține cel puțin la același nivel în 2011 dacă autoritățile nu vor lua măsuri pentru combaterea acesteia, potrivit patronatului Garant.
„Asistăm la fenomene de evaziune mult mai perfecționate decât în trecut. Procentul evaziunii fiscale a crescut în ultimii ani, unul dintre motive fiind recesiunea din care nu am ieșit încă. Au apărut «băieți deștepți» și în industria noastră”, a declarat marți, într-o conferință de presă, Romulus Dascălu, preșe-dintele Garant, Organizația Patronală a Industriei Alcoolului și Băuturilor Alcoolice.
El a arătat că vânzările legale de băuturi spirtoase au totalizat aproximativ 500 milioane euro anul trecut. Numărul de banderole fiscale pentru îmbutelierea sticlelor a scăzut de la 151,5 milioane în 2009 la 136 mi-lioane. În primele două luni din 2011, numărul banderolelor s-a redus la 9 mi-lioane, de la 17 milioane în perioada ianuarie-februarie 2010, potrivit sursei citate. Totodată, vânzările au scăzut anul trecut în volum de la 227.000 hectolitri de alcool pur, în 2009, la 204.000 hectolitri în 2010. Pe fondul crizei, consumul de băuturi spirtoase a ajuns de la o medie de 8,5 litri pe cap de locuitor pe an în 2008 la 6 litri în 2009 și la apro-ximativ 5 litri anul trecut.
Dascălu estimează că în intervalul 2003-2010 pierderile la bugetul statului din accize la alcool și bă-uturi alcoolice s-au ridicat la 3,3 miliarde euro, iar cele din TVA și alte taxe au tota-lizat 1,2 miliarde euro, rezultând o pierdere totală de 4,5 miliarde euro. „Cred că pierderea este de fapt mai mare. Aștept să fiu contrazis de instituțiile statului”, a spus reprezentantul Garant.
El a spus că autoritățile statului, cărora le-au fost trimise numeroase sesizări, nu-și fac datoria, și bănuiește existența unor complicități între funcționari, instanțe de judecată și companii pentru acoperirea fraudelor rezultate din evaziune. „Totul este cu oblăduirea unor oameni puternici din spate”, a spus el.
Printre metodele de evaziune se numără neînregistrarea producției integrale, utilizarea de banderole false, exporturile fictive sau vânzarea de produse pe bază de alcool înregistrate ca alte categorii de produse ne- accizabile. Totodată, o altă variantă la care apelează firmele evazioniste este solicitarea insolvenței pentru sustragerea de la plata accizei și a altor taxe, șeful Garant oferind și exemple concrete de societăți care apelează la asemenea strategii.
Astfel, mecanismul utilizat de noii „băieți deștepți” din industria alcoolului presupune, prin altele, acumularea de datorii la plata accizelor și autoprovocarea insolvenței, lichidarea stocurilor prin vânzarea sub prețul de cost și chiar sub cel al accizei, obținerea ulterioară a autorizației de antrepozit fiscal autorizat pe altă firmă, repetarea întregului proces prin noua societate și obținerea de banderole fiscale fără a garanta cu scrisori de garanție bancară, cu complicitatea unor angajați din administrațiile fiscale.
În aceste condiții, patrona-tul a avansat mai multe pro-puneri pentru combaterea evaziunii, prin care se numără creșterea eficienței controalelor în verificarea comerțului ilegal, respectarea procedurii de acordare a banderolelor fiscale și măsuri legislative foarte dure privind vânzarea produselor sub costuri și fără colectarea accizelor sau a celorlalte taxe, inclusiv pentru distribuitori și punctele de desfacere. În plus, Garant soli-cită modificarea și îmbunătățirea legislației privind insolvența și evidențierea de către ANAF a accizelor pe categorii de produse.
Dascălu a spus că în eventualitatea majorării accizei de la 750 euro/ hectolitru de alcool pur, nivel stabilit încă din 2006, vânzările ilegale vor ajunge la 90% din totalul pieței. Numărul membrilor patronatului, care generează 99% din vânzările legale, s-a redus de la 150, în perioada 2002-2003, la 23. Totodată, în această perioadă numărul fabricilor de spirtoase a scăzut de la 140 la 7, potrivit Garant.