Ediția: Marți 15 Iulie 2025 Nr. 6920

Piperul negru


Piperul negru are ca factor curativ: boabele.
Afecțiuni pentru care se recomandă: astenie; infecții în gât, guturai; sensibilitate la frig – circulație sangvină; reumatism; balonare.
 
Prezentare generală
Este regele neîncoronat al condimentelor. În toată lumea sunt consumate anual cantități enorme de piper, de diferite feluri: negru, alb, cu bobul lung, roșu etc. În mod tradițional, în România se folosește piperul negru.

Calități curative și acțiune farmaceutică
Adăugat în mâncare, mai ales pe timp de iarnă, piperul negru este un adevărat elixir. El pune în mișcare și digestia cea mai leneșă, face sângele să circule mai bine și ne încălzește corpul. Toți cei care au probleme cum ar fi indigestia frecventă, balonarea (produsă mai ales de contactul cu frigul), infecțiile frecvente în gât, ar trebui să folosească acest condiment. Ca plantă medicinală, piperul negru este extrem de puternic în tratarea câtorva afecțiuni.
 
Recomandări:
– ceai din pudră de boabe împotriva infecțiilor în gât, guturaiului
 Efectele sunt aproape imediate: gâtul se descongestionează, nările se desfundă, o fierbințeală plăcută se răspândește în întreg corpul. Răceala trece instantaneu.
 – rachiu din pudră de boabe împotriva tusei
De câte ori tușim, luăm câte o înghițitură mică. Terminațiile nervoase a căror iritare generează tusea vor fi în acest fel pur și simplu anesteziate, iar gâtul va fi dezinfectat.
 – pudră din boabe împotriva sensibilității la frig. Vreme de o săptămână nu consumați deloc hrană rece (mai ales de la frigider) și la fiecare masă consumați 2-3 vârfuri de cuțit de piper negru măcinat.
– plămădeală din boabe împotriva reumatismului
 Cu o plămădeală de piper negru în rachiu, obținută la fel ca cea de la tuse, masați zonele dureroase de 2-3 ori pe zi. Piperul negru încălzește articulațiile și le face să fie mai elastice, calmând durerile reumatice. Tratamentul este eficient mai ales atunci când este frig și umezeală afară.
 – pentru consum, ca adaos în mâncăruri, împotriva asteniei
 Venirea sezonului rece și lipsa de lumină ne fac pe mulți dintre noi să devenim inactivi, să evităm excesiv de mult ieșirile afară, oprind parcă orice inițiativă. Poate părea greu de crezut, dar câteva doze de piper ne vor încălzi și la propriu și la figurat, însănătoșindu-ne imediat. Introduceți la fiecare masă o doză de piper negru cât de mare puteți suporta (nu trebuie să apară jena digestivă sau alte stări de disconfort). Acest tratament se face maximum 5 zile la rând, iar efectele sale sunt miraculoase.
 
Preparare
Ceai- În aceste afecțiuni, puține leacuri sunt atât de puternice ca piperul negru. Într-o cană de ceai fierbinte (nu contează de care, poate fi busuioc, mentă, cimbrișor), se pun 2-3 vârfuri de cuțit de piper negru. Se lasă câteva minute, după care se bea cu înghițituri mici.

Macerat – Se pun într-o jumătate de litru de rachiu tare sau, mai bine, de spirt alimentar diluat cu apă, 4 linguri de piper negru măcinat, după care se lasă la macerat minimum 5 zile. Preparatul obținut în acest mod se filtrează, după care se administrează astfel: se pune o linguriță de macerat într-un pahar cu apă și se amestecă.

Plămădeala – Boabe de piper lăsate la macerat în rachiu.
 
Precauții, contraindicații 
Piperul negru poate agrava afecțiuni cum ar fi: gastrita hiperacidă, hipertensiunea, stările de nervozitate. În aceste afecțiuni va fi administrat cu prudențăA. Este contraindicat în stările inflamatorii acute și în hipertensiune gravă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?