Ediția: Vineri 27 Iunie 2025 Nr. 6908

„Uniriştii“ au vizitat Chişinăul


Mai mulți elevi ai Colegiului Național „Unirea”, însoțiți de profesorii Adrian Atarcicov, Enache Pătrașcu și Vasile Chiper, au mers la Chișinău, la finele lunii trecute, pentru a celebra 93 de ani de la Unirea Basarabiei cu România.
Vizita a făcut parte dintr-un amplu proiect, inițiat de Colegiul Național „Unirea”, în parteneriat cu Liceul româno-francez „Gh. Asachi” din Chișinău. Membrii delegației au avut întâlniri și schimburi de experiență cu elevii și profesorii liceului basarabean. Un punct important al vizitei l-a constituit și întâlnirea cu primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă, care s-a arătat încântat de acest proiect și a îmbrățișat ideea de a-l susține și pe viitor.
Acțiunile din cadrul acestui proiect sunt în desfășurare și se vor extinde, prin cooptarea unor instituții de învățământ preuniversitare din Cernăuți și Odessa. Într-o primă etapă, între Colegiul Națio-nal „Unirea” și Liceul româno-francez „Gh. Asachi” din Chișinău s-au derulat acțiuni comune, menite să promoveze spiritul românesc de peste Prut. De altfel, în data de 24 Ianuarie 2011, „uniriștii” au primit vizita unui grup de profesori și elevi ai liceului din Chișinău. Aceștia au participat activ la evenimentele desfășurate cu ocazia comemorării a 145 de ani de la înființarea colegiului focșănean, printr-un scurt recital folcloric. Acțiunile comune au vizat și un schimb de experiență, participarea la activități comune și vizitarea obiectivelor culturale din municipiul Focșani. Trebuie precizat faptul că elevii basarabeni au fost găzduiți de colegii lor de la Colegiul Național „Unirea”. De asemenea, unitatea de învățământ focșăneană a făcut și o importantă donație de carte școlară și de specialitate pentru biblioteca Liceului româno-francez „Ghe. Asachi” din Chișinău. „Colegiul Național Unirea a demarat un ambițios parteneriat cultural, artistic și educațional având drept obiectiv ideea revigorării sentimentului național al românilor trăitori în afara frontierelor statului român. Å¢inta vizată o reprezintă elevii români din spațiul ex-sovietic, Basarabia, Bucovina,Å¢inutul Herței, și refacerea unor legături de suflet prin acțiuni culturale și educative comune între instituții de învățământ preuniversitar”, a subliniat profesorul Adrian Atarcicov, inițiatorul acestui parteneriat.

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?