Ediția: Miercuri 23 Iulie 2025 Nr. 6926

PDL pregăteşte aranjarea alegerilor la Camerele Agricole


Pedeliștii vrânceni au început pregătirile pentru aranjarea alegerilor de la Camerele Agricole zonale. În Vrancea sunt 68 de comune însă cele conduse de edili PDL au fost favorizate și figurează pe lista localităților unde vor fi înființate Camerele Agricole zonale. Deși experimentele portocalii din ultimii ani au adus la conducerea agriculturii incompetenți sau șmecheri puși pe căpătuială, pedeliștii vor să folosească în scopuri politice o instituție a cărei menire este doar de a-i ajuta pe țărani.

Surse autorizate din cadrul Direcției Agricole au confirmat că, din cele 68 de comune vrâncene, aproape toate localitățile conduse de edili PDL au fost selectate pentru înființarea de Camere Agricole zonale. În total, la nivelul județului ar urma să fie înființate 15 Camere Agricole zonale, din care 8 în loca-lități conduse de edili PDL. Nu lipsesc localități precum Å¢ifești, Suraia sau Dumbrăveni.
Modul în care este pregătită în-ființarea Camerelor Agricole zonale arată că aceste instituții nu își vor îndeplini obiectivele și vor fi transformate în unelte politice PDL. În loc să ofere consultanță, să îi învețe pe fermieri cum să trăiască mai bine din agricultură, Camerele Agricole sunt văzute doar ca un instrument de manipulare a țăranilor care trebuie să aducă voturi pentru pedeliștii căzuți în dizgrația românilor după doi ani de guvernare falimentară.
Miza este pregătirea și organizarea alegerilor care vor desemna conducătorii acestor Camere Agricole care, practic, vor înlocui Direcția Agricolă județeană. Pentru aceasta au fost selectate persoane la nivelul loca-lităților care să se ocupe de pregătirea listei candidaților la alegeri și a susținătorilor. Fiecare astfel de „organizator” se pare că va avea și o sumă de bani pe care să îi folosească în convingerea alegătorilor.
Un indiciu al nivelului de implicare a pedeliștilor în organizarea alegerilor este desemnarea fostului senator PD de Vrancea, Jan Vraciu, pentru Comitetul Național de Inițiativă. Acesta este propunerea Ministerului Administrației și Internelor, unde este director la Direcția pentru Dezvoltare locală. Potrivit legii Camerelor Agricole, această instituție trebuie să stabilească colegiile zonale, respectiv ce localități vor fi arondate camerelor agricole locale.

Proiecte de aproape 8 milioane euro

Aranjamentele care se fac în această perioadă pentru organizarea cât mai portocalie a alegerilor la Camerele Agricole nu au speriat conducerea instituției. Contactat de reporterii Monitorului de Vrancea, directorul Camerei Agricole, Gabriel Necula, a spus că țăranii știu să distingă între cei care au muncit pentru ei și reprezentanții guvernării pedeliste care i-a falimentat în ultimii doi ani. „Atunci când nu ai rezultate încerci alte metode pentru a ajunge la conducerea unei instituții. De când sunt la condu-cerea instituției aflată în subordinea Consiliului Județean s-a văzut ceea ce am făcut pentru țăranii vrânceni. Aceasta se observă și în numărul mare de proiecte și fondurile europene atrase în Vrancea. Am realizat peste 500 de proiecte pe măsura 141 – Sprijin pentru fermele agricole de semi-subzistență și măsura 112 – Instalarea tinerilor fermieri, în valoare totală de 4 milioane de euro. De asemenea, Camera Agricolă Vrancea este singura din România care a inițiat, finalizat și depus un proiect pe măsura 4.3.1.2. – Grupuri de Acțiune Locală, respectiv GAL Vrancea sud – est în valoare de 3,8 milioane euro”, a precizat directorul Camerei Agricole, Gabriel Necula. 

Cine votează pentru Camerele Agricole

Potrivit calendarului inițial, peste 27 de mii de țărani vrânceni vor fi chemați la urne în perioada următoare pentru a stabili condu-cerile Camerelor Agricole zonale. Teoretic, până la începutul lunii mai ar trebui să fie organizate alegeri în fiecare localitate pentru desemnarea fermierilor care vor face parte din Camerele Agricole zonale. Vor participa la vot fermierii care se află în baza de date a Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, a ocoalelor silvice private. Acestora li se adaugă membrii asociațiilor, sindicatelor, patronatelor din agricultură și domeniile conexe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?