Ediția: Miercuri 13 August 2025 Nr. 6941

Laptele organic


Consumul laptelui la micul dejun, simplu sau cu cereale, a devenit o obișnuință în multe colțuri ale lumii. Pe scurt, se spune că este sănătos și că asigură organismului o parte din necesarul zilnic de nutrienți. Însă există oare produse care merită mai mult decât altele să fie în centrul atenției noastre? Gândindu-ne la calitățile laptelui organic pe care le vom aborda în continuare răspunsul este afirmativ. Un studiu finanțat de Uniunea Europeană a analizat 22 branduri vândute în supermarketuri și a convins cercetătorii că laptele organic este mai bogat în acizi grași benefici decât produsele din rafturi. Cele mai multe produse lactate găsite pe piață provin din ferme și conțin adesea pesticide, îngrășăminte sau antibiotice ingerate de animale. Valoarea lor nutritivă depinde exclusiv de furajele administrate, care pot fi mai mult sau mai puțin ecologice, și chiar de starea de sănătate a animalelor. Utilizarea excesivă a substanțelor chimice în producția laptelui și efectele nefaste pe care le au asupra sănătății au generat o creștere a cererii de lapte organic. De pildă, în Statele Unite doar 3% din laptele vândut era organic cu puțin timp în urmă, însă că în majoritatea regiunilor cererea a început să crească în ultima vreme. Motivul este simplu: laptele organic are un conținut mai bogat de antioxidanți (beta-caroten) și acizi grași esențiali (Omega 3), precum și mai multe vitamine. Consumul de lapte organic reduce riscul declanșării bolilor de inimă și a cancerului, admit cercetătorii, pentru că nivelul acidului linoleic este cu până la 60% mai ridicat decât în cazul celorlalte produse. Laptele proaspăt nefiert aduce un aport esențial sănătății, însă poate fi consumat în această stare numai atunci când a fost cumpărat dintr-o piață agroalimentară în care se fac analize microbiologice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?