Ediția: Luni 14 Iulie 2025 Nr. 6920

Prefectura e surdă la necazurile vrâncenilor


Prefectura nu aude dorințele oamenilor de pe Valea Râmnicului care au cerut să nu fie desființat spitalul din Dumitrești sau ale vrâncenilor din Odobești, Mărășești care nu sunt de acord cu propunerile pentru spitalele din aceste orașe.

Subprefectul Sorin Hornea a susținut, ieri, la ședința Comisiei de Dialog Social, conti-nuarea reorganizării spitalelor din Vrancea și transformarea fie în cămine de bătrâni, fie în secții exterioare ale Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon”. Aceasta deși câteva sute de locuitori din Dumitrești, Vintileasca, Chiojdeni și Jitia au protestat, săptămâna trecută, față de intenția guvernanților de transformare în azil de bătrâni a secției externe din Dumitrești a spitalului din Dumbrăveni. Culmea, după ce Ministerul Sănătății a lansat propunerile de comasare sau transformare în azile de bătrâni a spitalelor din județ, subprefectul Hornea susține că, de fapt, decizia aparține autorităților locale. „Noi doar am propus”, s-a spălat pe mâini subprefectul, care a continuat explicând și metoda prin care vor forța închiderea spitalelor, respectiv neîncheierea contractelor cu Casa Națională de Sănătate și, ulterior, pierderea finanțărilor. Motivul oficial ar fi imposibilitatea obținerii acreditărilor pentru spitalele propuse pentru transformare în azile sau în secții externe ale Spitalului Județean de Urgență din Focșani. „Dacă nu reușesc să încheie contracte cu Casa, pierd finanțarea și nu credem că autoritățile locale pot asigura fondurile necesare”, a afirmat subprefectul Sorin Hornea.
O altă prevedere prin care Guvernul vrea să forțeze reorganizarea spitalelor este cea prin care se impun limite la cheltuielile cu salariile. Potrivit unui document semnat de ministrul Finanțelor Publice, finanțiștii vrânceni trebuie să verifice dacă „cheltuielile aferente drepturilor de personal ale spitalelor publice reprezintă maximum 70% din sumele decontate de casele de asigurări de sănătate din Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate pentru serviciile medicale furnizate, precum și din sumele alocate de bugetul Ministerului Sănătății cu această destinație”. Ori, au afirmat reprezentanții DSP, spitalele orășenești din Vrancea, cu excepția Spitalului din Focșani, depășesc acest procent.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?