Copiii românilor nu sunt o prioritate pentru Guvernul Boc, o arată proiectul Legii Asistenței Sociale elaborat de Ministerul Muncii. Guvernul vrea să reducă perioada de acordare a in-demnizației pentru creșterea copilului la 12 luni, față de 24 luni în prezent. Este o decizie iresponsabilă atât timp cât nu sunt creșe în orașe, iar bonele sunt un lux pe care puține mămici și-l permit. Deputații PSD și PNL de Vrancea au acuzat, ieri, noua propunere pedelistă care se înscrie în ciclul deciziilor aberante din ultimul an.
Deputații PSD și PNL au criticat, ieri, noua fumigenă antiromânească lansată de Ministerul Muncii prin proiectul Legii Asistenței Sociale. În stilul falimentar caracteristic, Guvernul Boc vrea doar să taie din drepturile mamelor fără să se gândească la viitorul copiilor. Lipsit de viziunea necesară unui Guvern care conduce într-o perioadă de criză, Executivul se gândește doar la tăierea cheltuielilor, fără să propună măsuri active pentru creșterea veniturilor la bugetul de stat. Însă acest lucru este prea mult pentru miniștrii cunoscuți doar după carnetul de partid și mai puțin pentru performanțe profesionale.
Propunerea Ministerului Muncii este ca indemnizația pentru creșterea copilului să se acorde doar pentru 12 luni, față de 24 luni în prezent. Măsura a fost anunțată fără să existe o analiză a situației existente în orașe, unde nu există locuri în creșe iar bonele sunt un lux pe care o familie cu un venit mediu nu și-l poate permite. Mai mult, în România nu sunt servicii sociale de îngrijire a copiilor care au 12 luni, perioadă de la care mămicile, în viziunea pedelistă, ar trebui să revină la serviciu.
„Încurajarea natalității este esențială pentru România”
Deputatul PSD de Vrancea, Cristian Dumitrescu, a arătat că propunerea Guvernului este iresponsabilă și nu ține seama de situația actuală a României sau de viitorul țării. Deputatul consideră că o asemenea decizie va crea o presiune foarte mare asupra locurilor de muncă.
„Este o decizie irespon-sabilă față de un drept câștigat în condițiile în care este vorba de o problemă de interes național, de problema natalității, de însăși existența poporului român. Pentru încurajarea natalității, legislația românească prevede asemenea măsuri precum concediul post natal de până la doi ani. Acestea nu au fost făcute ca elemente de politici salariale sau sociale. Încurajarea natalității este esențială pentru România în condițiile în care raportul dintre persoanele care se nasc și cele care decedează este undeva la limita de a asigura un spor de populație la orizontul deceniilor viitoare. Åži așa, în condițiile actuale, acest spor de populație este pus sub semnul întrebării”, a afirmat deputatul Dumitrescu.
Acesta a explicat că măsura Guvernului este „făcută din condei, finanțistă”. „Nu cred că se iese din criză cu astfel de măsuri, nu cred că astfel de măsuri sunt de natură să crească responsabilitatea față de muncă. Mamele nu se duc în concediu post natal pentru a lucra mai puțin ci pentru a asigura copiilor o perioadă de creștere sănătoasă, pentru a fi mai târziu cetățeni sănătoși, puternici, normali ai unei țări europene”, a precizat deputatul Dumitrescu.
„După pensionari, veterani de război a venit rândul mamelor”
Deputatul PSD de Vrancea, Angel Tîlvăr, susține că propunerea Guvernului continuă, de fapt, linia de tăieri de salarii și pensii începută anul trecut. „Guvernul Udrea-Boc-Anastase face ce știe cel mai bine : Să taie. După pensionari, veterani de război a venit și rândul mamelor. În calitate de membru al Comisiei pentru Populație a Parlamentului României știu foarte bine tendințele demografice ale țării”, a afirmat deputatul Tîlvăr.
El a precizat că nivelul de dezvoltare a țării are o legătură strânsă cu nivelul demografic și din acest motiv a fost acordată indemnizația pentru mame pe o perioadă de doi ani și cu o valoare de 85% din venituri. În schimb, Guvernul Boc se gândește doar să facă economii, fără să se gândească la viitorul țării.
„Guvernul Boc face în așa fel încât fără să aibă un studiu de impact, fără să știe ce se va întâmpla cu copiii ale căror mame se întorc la serviciu, deoarece nu sunt locuri în creșe și grădinițe să taie indemnizațiile pentru creșterea copilului. Guvernul taie aceste indemnizații crezând că face economii. Mă întreb ce mai urmează. Oricum nu mai aștept nicio veste bună de la Guvernul Udrea-Boc-Anastase”, a precizat deputatul Angel Tîlvăr.
Se distruge viitorul României
Deputatul PSD de Vrancea, Ciprian Nica, a declarat că ultimele propuneri legislative, reducerea perioadei de acordare a indemnizației pentru creșterea copilului și Legea Educației, nu sunt decât variante prin care se realizează distrugerea tineretului. „Nu împărtășesc propunerea referitoare la reducerea perioadei de acordare a indemnizației. Combinată cu legea Educației, una dintre cele mai proaste legi, făcute de un ministru care nu are nicio legătură cu ciclul gimnazial și liceal, vine să încerce distrugerea tineretului. Îi transformă în muncitori, probabil pentru a le da de lucru unde vor ei”, a afirmat deputatul Ciprian Nica.
Social democratul a arătat că ultimele decizii luate de guvernanții explică afirmațiile acestora că România nu mai este un stat social, ca și cum sprijinirea mamelor este o măsură socială și nu una de interes național. „Prin asemenea măsuri înțeleg ce au vrut să spună când au afirmat că «românii trebuie să înțeleagă că România nu mai este un stat social»”, arată deputatul Nica, precizând că noile măsuri au fost luate de guvernanți abia după ce și-au umplut buzunarele și conturile din bănci.
„E clar că nu au crescut un copil în viața lor”
Liberalii vrânceni au criticat limitarea acordării indemnizației pentru creșterea copilului la un an de zile. Deputatul PNL de Vrancea, Nini Săpunaru, a arătat că perioada de doi ani este „o perioadă normală”. Liberalul a explicat că „decizia de a face un copil este dură” în această perioadă din cauza măsurilor luate de Guvern. „Ei nu își dau seama ce greu este să găsești o bonă la copii pentru că o bonă primește 7-800 euro pe lună dacă are grijă de un copil în Italia. De ce să vină și să stea cu 3-500 lei pe lună în România când pot munci în Italia și pot trimite bani acasă?”, a afirmat Nini Săpunaru. La rândul său, vicepreședintele PNL Vrancea, Cătălin Popescu, a afirmat că indemnizația pentru creșterea copilului nu trebuie să fie considerată o măsură socială. „Dacă noi considerăm că femeia care a născut și copilul sunt un dezavantaj pentru societate atunci e grav. E clar că cei care iau această decizie nu au crescut un copil în viața lor”, a afirmat Cătălin Popescu.
Nu există un sistem de servicii de îngrijire și creștere a copilului
Organizația de femei a PSD a criticat, ieri, propunerea Guvernului de reducere a perioadei de acordare a indemnizației pentru creșterea copilului la 12 luni.
„Femeile social democrate nu susțin o politică publică menită să descurajeze natalitatea și care afectează viitorul copiilor și situația familiei din România. Acordarea concediului de îngrijire a copilului reprezintă o politică de reconciliere a vieții de fa-milie cu cea profesională, care a fost adoptată de Guvernul PSD pentru sprijinirea femeilor mame și stimularea natalității”, se arată într-un comunicat transmis de Departamentul pentru egalitate de șanse și familie al PSD.
Potrivit datelor statistice citate de PSD, în prezent sunt în plată 193.000 de indemnizații, iar impactul bugetar este de 350 de milioane lei anual, ceea ce reprezintă 0,07% din PIB.
„Guvernul se hazardează, în goana nebună de a face rost de bani în orice condiții, cu orice sacrificiu, fără măcar să existe un studiu de impact, care să demonstreze că, prin înjumătățirea perioadei de acordare a indemnizației, femeile se reîntorc pe piața muncii. Acest lucru este greu de crezut, atât timp cât, în România, nu există un sistem integrat de servicii sociale de îngrijire și creștere a copilului de la naștere până la vârsta de trei ani”, afirmă Maria Lazăr, șef al Departamentului pentru egalitate de șanse și familie din PSD, în comunicatul de presă.
Potrivit comunicatului, PSD apreciază că o asemenea măsură va avea un impact negativ asupra dezvoltării armonioase și de integrare a copilului în comunitate, în lipsa unui sistem social integrat oferit de stat.
Totodată, Departamentul pentru egalitate de șanse și familie își exprimă îngrijorarea față de înrăutățirea conti-nuă a indicatorilor demografici din România. Numai la nivelul lunii septembrie 2010, mortalitatea a depășit natalitatea cu 502 persoane.
PSD precizează că în Uniunea Europeană nu există tendința de scădere a perioadei concediului de îngrijire a copilului.
Femeile social-democrate își propun ca, împreună cu organizațiile de femei din sindicate, cu ONG-urile care se preocupă de aceste probleme, să desfășoare o campanie de consultare în rândul familiilor, a mamelor, pentru a protesta față de luarea unor asemenea decizii.