Băștinașii din regiunea centrală a Africii, nu departe de lacul Ciad, nu cunosc bolile specifice civilizației moderne – sunt sănătoși și aproape toți sunt longevivi. Cercetătorii au studiat modul lor de viață și au descoperit că aceștia consumă frecvent plantele găsite în lac. Astăzi, aceste plante sunt denumite spirulină.
Spirulina este foarte bogată în proteine: în 100 g de spirulină se găsesc 60-70 g de celule, adică de trei ori mai mult decât în aceeași cantitate de carne de porc, de 2 ori mai mult decât în carnea de vită și peste și cu 50% mai mult decât în soia. Organismul uman prelucrează foarte ușor celulele de spirulină, cantitatea absorbită atingând 65-80%, în timp ce, de exemplu, proteinele din boabele de soia ajung în organism în proporție de numai 40%. În plus, spirulina conține și 18 tipuri de aminoacizi, dintre care 8 esențiali, adică indispensabili organismului. Conținutul în minerale și oligoelemente al algelor este printre cele mai ridicate din lumea vie de pe Pământ. Spirulina conține fier, calciu, natriu, potasiu, cupru, mangan, magneziu, zinc, fosfor, seleniu și, într-o cantitate foarte mare, iod. Algele, printre care și algele verzi-albăstrui, conțin în cantități mari numeroase vitamine: toate vitaminele complexului B, vitamina C și E. Sunt o sursă naturală de vitamina A. Mai conțin acizi nucleici (ARN și ADN), acizi grași nesaturați (acid linoleic), colinesteroza, algină, polioze, manitol, clorofilă, fenol, enzime și multe alte substanțe biologic-active.
Algele conțin mari cantități de iod și potasiu și de aceea sunt recomandate persoanelor care utilizează preparate diuretice. Datorită conținutului crescut în iod, contribuie și la funcționarea optimă a proceselor metabolice. Anumite cazuri de hipofuncție tiroidiană pot fi tratate cu ajutorul consumului de alge. în formă organică complexă, algele conțin și fier, de aceea reprezintă o sursă naturală de suplimentare a fierului în organism. Se știe că, la copii, carența de fier poate provoca frecvent modificări care influențează și capacitatea psihică, în urma studiilor efectuate pe sportivi, s-a descoperit că majoritatea acestora prezintă carențe de fier, algele reprezentând un excelent supliment alimentar.
Există mai multe specii de spirulină. Unele alge marine au un conținut ridicat de polioză, datorită căruia diminuează efectele nocive ale radiațiilor asupra celulelor. De asemenea, accelerează înmulțirea celulelor din măduva osoasă și cresc imunitatea organismului.
Spirulina are un conținut ridicat de acid linoleic. Această substanță ajută la formarea prostaglandinelor. Prostaglandinele reglează tensiunea arterială, favorizează înmulțirea celulelor, previn și ameliorează diferitele procese inflamatorii, afecțiunile cardiovasculare și diabetul zaharat.