Clorul reprezintă cca 0,5% din greutatea corpului. Proprietățile acestui macroelement sunt următoarele:
– contribuie la formarea oaselor, a dinților și tendoanelor;
– intervine în reglarea presiunii osmotice, a balanței hidrice și a echilibrului acido-bazic;
– contribuie la formarea acidului clorhidric, acid cu rol important în procesul de digestie (acidifiant);
– are acțiune depurativa asupra ficatului;
– ajută la scăderea glicemiei, la reducerea concentrației ureei și a acidului uric din sânge, că și a nivelului colesterolului;
– intervine în bună desfășurare a activităților fizice, precum și în reducerea potențialului de efort în perioadele de odihnă.
Ca urmare, acest mineral este indicat în oboseala fizică, anorexie, forme ușoare de diabet zaharat, hipercolesterolemie, și ateroscleroză, precum și în gută (sub formă de cure cu ape minerale clorurate), în reglarea tranzitului intestinal și stimularea digestiei etc. Din punct de vedere dietetic, trebuie preferată sarea de mare și chiar sarea grunjoasă, în defavoarea sării rafinate, care este clorura de sodiu pură. Excesul de sare distruge vitamina E (tocoferolul) și este toxic pentru organism. Pentru înlocuirea florei intestinale distruse de clorul din apa de la robinet, se recomandă consum sporit de sodiu.