Ediția: Miercuri 23 Iulie 2025 Nr. 6926

România, aproape de Congo în ce priveşte înfiinţarea unei firme


Moțiunea de cenzură depusă la Parlament, luni, cuprinde zece motive pentru care „guvernarea Băsescu-Udrea-Boc-Anastase” trebuie să plece, printre aceste fi-gurând și faptul că timpul necesar procedurilor de înființare a unei firme plasează România aproape de țări precum Congo si Tadjikistan.

În textul moțiunii de cenzură, intitulată „Moțiunea României majoritare, moțiune populară”, se specifică faptul că aceasta este semnată de aproape trei milioane de cetățeni, se cere ca „guvernarea Băsescu-Udrea-Boc-Anastase” să plece și se acuză faptul că România este condusă de „o grupare lipsită de legitimitate electorală, condusă de un personaj fără personalitate, fără identitate doctrinară și fără simț al ridicolului – premierul Emil Boc”.

Primul motiv pentru care semnatarii moțiunii consideră că actuala guvernare trebuie să plece vizează faptul că actualul Guvern nu mai respectă Programul de guvernare aprobat de Parlament, la învestitură, în decembrie 2009, mai ales în ceea ce privește luarea măsurii de creștere a TVA.

Al doilea motiv invocat este legat de faptul că actualul Guvern „a declanșat un război economic împotriva românilor”, început cu un „atac” împotriva mediului privat.
„La învestire, Guvernul Boc a anunțat o serie de măsuri necesare susținerii mediului de afaceri. Niciuna nu s-a pus în practică. Pentru a înființa o companie, trebuie plătite nu mai puțin de 15 taxe, iar timpul necesar procedurilor plasează România aproape de țări precum Congo si Tadjikistan. Controalele la firme sunt făcute la comandă politică și au scopul strângerii de bani pentru partid”, se arată în textul moțiunii de cenzură.

Faptul că „guvernarea Băsescu-Udrea-Boc-Anastase” a produs un dez-astru generalizat în economie, prin sugrumarea cu taxe și impozite aberante a liberei inițiative și a investițiilor în mediul privat care generează noi locuri de muncă, reprezintă al treilea motiv pentru care parlamentarii PSD+PC și cei al PNL au semnat și susținut moțiunea de cenzură.

În textul moțiunii este acuzat și faptul că, în timp ce societățile cu capital majoritar de stat, care sunt și „căpușate” de „clientela politică” a PDL, rămân principalii debitori către bugetele de stat, mediul privat este în continuare principalul plătitor nu doar al costurilor crizei economice, ci și al menținerii la putere a actualului Guvern, catalogat drept „incompetent și ticălos”.
„România mai funcționează doar pe datorie, ritmul în care se împrumută de la începutul anului fiind de 600 de euro/secundă – adică 52 milioane de euro pe zi”, se precizează în moțiunea.

Al patrulea motiv pentru care semnatarii moțiunii consideră că Guvernul actual trebuie să plece privește politica „haotică” și fiscalitatea „excesivă”.
„Bugetul pe acest an a prevăzut o creștere economică de 1,3%. După aplicarea măsurilor, România a devenit singura țară din Estul Europei cu cădere economică de 1,7 – 1,9% în 2010. Puterea reală de cumpărare a scăzut deja cu 8-10% numai din majorarea prețurilor din TVA, combinată cu sporirea ratei inflației. Peste acestea se suprapune diminuarea salariilor cu 25, 40 sau chiar 60% în unele cazuri. În termen de opt luni de zile, acest Guvern, aici de față, a modificat de 10 (zece!) ori Codul Fiscal”, acuză semnatarii moțiunii.

Faptul că „guvernarea Băsescu-Udrea-Boc-Anastase” a luat măsuri prin care umilește toate categoriile de cetățeni, fiind pentru prima dată, după 1990, când românilor le scad, practic, toate veniturile nete câștigate până în prezent reprezintă al cincilea motiv invocat în textul moțiunii.
Al șaselea motiv privește faptul că țara este condusă spre colapsul social, în condițiile în care actualul Guvern a generat cel mai mare grad de conflict și de contestare din ultimii 15 ani și un val de nemulțumire publică fără precedent, astfel încât nu a fost categorie socială care să nu fi protestat și să nu își fi căutat dreptatea în stradă.

Al șaptelea motiv invocat de semnatarii moțiunii de cenzură are în vedere faptul că actualul Guvern este singurul din Europa care a „îndrăznit” să ceară li-mitarea drepturilor cetățenești în scopul asanării finanțelor publice.

„Guvernarea Băsescu-Udrea-Boc-Anastase” a instalat în România un sistem clientelar care căpușează instituțiile statului, de la cel mai înalt nivel până la ultima comună din România, iar banii publici se scurg prin „sitele” portocalii către camarila politică reprezintă al optulea motiv pentru care semnatarii moțiunii consideră că Executivul trebuie demis.

„Se plătesc aiurea scene de 75.000 de euro, patinoare de 12 milioane de euro, brand-uri de țară plagiate de numai 75 de mi-lioane de euro ori programe fanteziste, precum               e-România, de 500 milioane de euro”, se acuză în moțiune.

Al nouălea motiv privește faptul că actuala „guvernarea Băsescu-Udrea-Boc-Anastase” a inoculat sentimentul de frică de represalii, specific regimurilor totalitare, pentru a încerca să se mențină la putere cu orice preț.

Faptul că actualul prim-ministru trebuie să plece pentru că a oferit „pe tavă” lui Traian Băsescu guvernul pe care îl conduce, „reușind să-l șteargă din paginile Constituției, de la capitolul putere executivă”, reprezintă cel de-al zecelea și ulti-mul motiv invocat de către semnatarii moțiunii de cenzură.
„Guvernul Boc s-a legitimat doar în fața președintelui Băsescu și în favoarea acestuia, și nu, cum este normal și constituțional, în fața Parlamentului”, se mai arată în textul moțiunii.

Moțiunea de cenzură a fost semnată de 209 senatori și deputați aparținând grupurilor parlamentare PSD+PC și PNL din Cameră și Senat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?