Polițiștii, care nu mai fac față ratelor, vor fi ajutați de conducerea instituției la care lucrează să găsească înțelegere la bănci. Pentru că tot mai mulți oameni ai legii întâmpină astfel de probleme, conducerea IPJ Vrancea a precizat că va analiza situația acestora și că va purta discuții cu reprezentanții unităților bancare, pentru a negocia obținerea unor reeșalonări sau amânări la plată ale unor rate scadente. În Vrancea sunt mai bine de 20 de oameni ai legii care au probleme cu băncile.
Reducerile salariale fac ca tot mai mulți bugetari să rămână restanți cu plata ratelor la bănci. Din rândul celor care nu se mai ajung cu banii fac parte și polițiștii, ale căror salarii au fost diminuate cu mai mult de 25%.
Pentru că nu găsesc soluții pentru remedierea situației financiare, mulți dintre polițiști își spun ofurile celor care fac parte din conducerea instituției. Åžefii nu le pot da bani, dar îi pot ajuta să găsească înțelegere la bănci, mai ales în cazul celor care au rate.
Salariile bugetarilor au fost diminuate considerabil în vară. Potrivit tabelului cu salariile achitate angajaților din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Vrancea, în luna august un șef de post dintr-o comună vrânceană a primit un salariu de bază de… 826 de lei. La această sumă s-au mai adăugat sporurile, dar și așa banii primiți au fost insuficienți. Cel mai mic salariu de bază primit de un agent în luna august a fost de 636 lei, o sumă cu care practic nu ai ce să faci. Ca el mai sunt mulți alții. Cu tot cu sporuri, multe dintre salariile polițiștilor nu depășesc 1.000 lei. Cu acești bani ai putea să trăiești dacă nu ar fi ratele pe care aproape fiecare dintre noi le avem.
Ca și alți bugetari, mulți dintre oamenii care veghează la liniștea cetățenilor sunt în culmea disperării și nu mai știu ce să mai facă pentru a ieși din această situație. Pentru cei care au debite la bănci, conducerea instituției nu le pune popriri pe salarii, dar este dispusă să îi ajute, purtând discuții cu reprezentanții băncilor la care polițiștii sunt datori. „Instituția nu își ia angajamentul de a pune popriri pe salariile celor care au probleme. În perioada următoare, vom analiza situația polițiștilor care înregistrează debite la achitarea ratelor către unitățile bancare. Vor fi contactate persoanele din conducerile băncilor unde sunt emise carduri de salarii pentru a negocia obținerea unor reeșalonări sau amânări ale unor rate scadente, cu respectarea normelor bancare interne. Băncile și-au arătat disponibilitatea pentru a negocia cu fiecare client modul de rambursare a creditelor, ținând cont de efectele crizei care a generat reducerea venitului lunar al polițiștilor”, a precizat inspectorul Bogdan Toader, purtătorul de cuvânt al IPJ Vrancea.
Niciun angajat ISU nu a solicitat sprijin
Pompierii care vor întâmpina probleme, pot primi sprijin de la consilierul juridic al unității. Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Vrancea, sergent major George Dumitrache, conducerea inspectoratului nu poate interveni în relațiile contractuale dintre bancă și împrumutat și până acum niciun angajat al ISU nu a solicitat ajutorul șefilor. „În urma discuțiilor purtate cu angajații, conducerea ISU Vrancea le-a recomandat acestora ca în cazul în care întâmpină pro-bleme în rambursarea ratelor bancare, să solicite ofițerului de credite reeșalonarea ratelor sau, după caz amânarea achitării unor rate. Conducerea Inspectoratului nu poate interveni în relația contractuală dintre bancă și împrumutat dar, în caz de nevoie, angajații cu pro-bleme pot primi sprijin de la consilierul juridic al unității. Până acum, niciun angajat nu a solicitat sprijin conducerii ISU în vederea reeșalonării creditelor pe care le au cu unitățile bancare”, a declarat sergent major George Dumitrache, purtătorul de cuvânt al ISU Vrancea.
Un singur polițist a demisionat
Cu toate că sunt greu încercați de vremurile în care trăiesc, mulți dintre polițiști nu renunță la haina statului de teamă să nu rămână șomeri. Mulți dintre ei spun că sunt tentați să renunțe, dar posibi-litatea să nu-și găsească de muncă în altă parte este foarte mare și se întreabă atunci ce vor face?
După reducerea salariilor, un singur polițist și-a luat inima în dinți și a renunțat la uniformă pentru o viață mai bună în străinătate. În urmă cu aproximativ o lună, un polițist care își desfășura activitatea la postul de poliție din Poiana Cristei, și-a pus demisia pe masa comandantului. El a ales să plece în străinătate, pentru un trai mai bun. De asemenea, un alt polițist, de la Ordine Publică de această dată, și-a luat concediu fără plată, tot pentru a munci în altă parte. Cel puțin așa susțin surse din cadrul Inspectoratului de Poliție.
Nu doar polițiștii au astfel de probleme, ci toți bugetarii. Oamenii care se luptă cu flăcările nu stau nici ei mai bine la capitolul venituri. Potrivit informațiilor furnizate de biroul de presă al Inspectoratului pentru Situații de Urgență, până la jumătatea lunii septembrie, trei angajați au plecat din sistem. Oficial, oamenii nu au plecat din cauza salariilor mici, dar neoficial acesta este motivul. Oamenii au copii de întreținut, rate la bănci de plătit și facturi care nu pot fi acoperite din salariile diminuate cu 25%.
Åži un angajat al Penitenciarului Focșani a renunțat la deținuți pentru o viață mai bună. După cum spunea directorul Penitenciarului Focșani, comisarul șef Ion Diță, angajatul și-a motivat plecarea, precizând că renunță pentru ceva mai bun. De reținut este faptul că angajatul Penitenciarului Focșani și-a înaintat demisia înainte de reducerile salariale, semn că nici înainte banii nu erau suficienți.
Protest…fără succes
Situația disperată i-a scos în stradă pe oamenii legii. Pe 24 septembrie, aproximativ 8.000 de persoane, majoritatea polițiști, au protestat, în fața Palatului Cotroceni și a sediului Guvernului. Printre protestatari s-au aflat și 100 de polițiști vrânceni. Ei au susținut că sunt la capătul răbdării și că intenționează să-și apere drepturile indiferent de situație.
Prima oprire a protestatarilor a fost în fața sediului Guvernului, unde au stat timp de două ore. Ei i-au cerut președintelui Traian Băsescu să vină să discute cu ei, dar pentru că acesta nu și-a făcut apariția, protestatarii au plecat în marș spre Palatul Cotroceni. În urma protestelor, oamenii legii nu au reușit să-și recapete drepturile. Singura afirmație de bun augur a fost aceea că de la 1 ianuarie anul viitor, salariile le vor fi mărite, dar nu se știe cu cât și nici dacă acest lucru chiar se va întâmpla.