Ediția: Duminică 13 Iulie 2025 Nr. 6919

Fondul clasei, între ilegal şi obligatoriu


Banii pentru așa numitul fond al clasei nu vor mai putea fi pretinși de diriginți decât cu acceptul comitetului de părinți. Oficialii din cadrul Inspectoratului Åžcolar Județean (ISJ) Vrancea au atras atenția că strângerea de bani pentru fondul clasei este ilegală, atâta timp cât comitetul părinților nu și-a dat avizul în acest sens. Există însă o mare problemă. Deși în mod oficial fondul clasei nu este obligatoriu, nu de puține ori copiii sunt forțați să contribuie cu bani, asta deși provin din familii cu venituri modeste. Mai grav este că toate aceste abuzuri comise de cadrele didactice nu pot fi soluționate, atâta vreme cât părinții sau elevii nu depun plângeri. De cealaltă parte, părinții se feresc să sesizeze astfel de situații de teamă că acest gest ar avea grave repercusiuni asupra copiilor, care ar fi taxați la orice mică greșeală, iar de multe ori chiar nemotivat. „Nu se strânge niciun leu fără acordul comitetului de părinți și nu este obligatoriu să participe toți elevii la acest fond al clasei. La prima ședință cu directorii, le vom atrage atenția și asupra acestui fapt celor prezenți în sală”, a declarat Stan Rogoz, inspector școlar general al ISJ Vrancea. 

Uniforme scumpe…

Deși directorii unităților de învățământ din județ susțin sus și tare că fondul clasei nu este obli-gatoriu și copiii contribuie cu bani doar după posibilități sau chiar deloc, părinții au o altă versiune. Ei spun că la fiecare început de an școlar, încă de la prima ședință cu părinții, aceasta este problema ce ține capul de afiș al discuției. Iar sumele pretinse de diriginți sunt piperate, susțin părinții, care fac față tot mai greu cheltuielilor cu întreținerea celor mici la școală. Dacă la început de an școlar fiecare părinte a cheltuit pentru un copil minim 500 de lei pentru rechizite școlare și uniforme, profesorii cer alte zeci de lei pentru modernizarea pe ici pe colo a sălii de clasă. „Bani pentru fondul clasei  s-au cerut încă de la prima ședință cu părinții. Nu mi se pare deloc normal să contribui cu bani, mai ales că nu se prea vede ce se întâmplă cu banii. Sunt bani nejustificați! Noi, părinții, suntem cei care trebuie să ia atitudine în acest sens, pentru a elimina această practică. Dacă înainte ne mai permiteam să contribuim la fondul clasei, acum o facem cu sacrificii financiare uriașe. Iar copiii care nu contribuie la fondul clasei sunt priviți rău și au viață grea cu profesorii. Ca să nu mai spun de grădinițe, acolo mereu mi s-au cerut sume enorme doar pentru a-mi înscrie copilul”, a declarat Maricica Bentea, mama unei eleve în clasa a VIII-a din Focșani.

Culegeri obligatorii

Nu doar împovărătoarele fonduri ale clasei constituie o problemă pentru părinți. Oamenii susțin că elevilor li se impune să cumpere culegeri foarte scumpe, pe care și le pot permite cu mari sacrificii, dar de care este nevoie… obligatoriu. La toate acestea se adaugă tot felul de caiete speciale extrem de costisitoare sau instrumente de lucru pentru ora de desen, ale căror prețuri sunt foarte mari, dat fiind că nu toți copiii visează să ajungă pictori de meserie. „Fondul clasei se practică în continuare, iar sumele solicitate sunt tot mai mari. Pe lângă aceste fonduri, copilul nu este primit la toate disciplinele cu caiete normale. Profesorul cere caiete speciale care sunt foarte scumpe. Nu mai spunem că unii profesori au pretenții aberante și cer elevilor tot felul de pensule sau culori, care pe lângă faptul că sunt scumpe, nu le sunt necesare. Nu toți copiii sunt pasionați de desen și nu toți au talent. Unii profesori își bat joc de banii părinților!”, este de părere Lucreția S., mama unui băiețel de clasa a VI-a, din Focșani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?