Proiectul demarat de polițiștii vrânceni pentru comba-terea cerșetoriei a început să dea roade. După trei luni, polițiștii au inventariat toți cerșetorii de pe raza județului, iar în perioada următoare, în colaborare cu partenerii din alte instituții, vor încerca să caute soluții pentru ca aceștia să nu mai stea cu mâna întinsă. Polițiștii spun că în Vrancea, cerșetoria nu este un fenomen și că scopul lor nu este acela de a le da amenzi acestor oameni.
Proiectul Security Marketing ce are ca scop combaterea cerșetoriei, inițiat de polițiștii de la Proximitate, în colaborare cu mai multe instituții din județ, a început să dea roade. Proiectul are o durată de aplicare de șase luni, iar după trei luni de la demarare, polițiștii spun că numărul cerșetorilor care apelează la mila publică a scăzut. Comisarul șef Victor Norocea, adjunctul inspectorului șef, a precizat că în Vrancea, cerșetoria nu este un fenomen și că banii pe care cerșetorii îi primesc, nu ajung la alte persoane. „La nivelul județului nostru, nu există filiere de cerșetori, iar banii primiți nu ajung la alte persoane. Nu putem spune nici că acest fenomen este eradicat, și de aceea încercăm ca numărul cerșetorilor să fie cât mai mic. Cred că fiecare dintre noi am dat măcar o dată bani la cerșetori, dar oamenii trebuie să înțeleagă că nu trebuie să le dea bani la nesfârșit tuturor celor care stau cu mâna întinsă”, a declarat comisarul șef Victor Norocea.
***
Până acum, polițiștii s-au concentrat pe identificarea tuturor cerșetorilor de pe raza județului, prin desfășurarea mai multor acțiuni, în timpul cărora toți milogii au fost luați în evidențe. Cei care nu figurau în baza de date a poliției au fost introduși, iar în urma verificărilor s-a stabilit că 26 cerșetori sunt din Vrancea, iar 18 din alte județe. Cei mai mulți dintre cerșetori sunt adulți, iar oamenii legii au stabilit că doar trei copii apelează la mila trecătorilor prin diferite locuri. Printre aceștia se numără și o fată de 12 ani, din Buhuși, dar stabilită în Vrancea, care este supravegheată de mama vitregă în timp ce stă cu mâna întinsă. În cazul acesteia, polițiștii au spus că vor să se facă o anchetă socială, iar părinții să fie decăzuți din drepturi. De asemenea, instituțiile care au atribuții în acest sens vor încerca în cazul cerșetorilor apți de muncă, să le găsească câte un loc de muncă.
***
Polițiștii au tipărit și afișe, care vor fi lipite peste tot, iar cetățenii vor fi atenționați cu privire la faptul că nu trebuie să le dea bani cerșetorilor. „Deși cerșetoria nu este un fenomen și chiar dacă numeric numărul cerșetorilor nu este de speriat, trebuie să recunoaștem faptul că prezența lor ne deranjează de cele mai multe ori. Cu ajutorul Consiliului Județean, am făcut 500 de afișe și 30 de mape, care vor fi împărțite, astfel încât cetățenii să fie informați cu privire la faptul că nu trebuie să le dea bani cerșetorilor. Când va începe noul an școlar, polițiștii de proximitate vor merge în școli, dar și la bi-serici pentru a vorbi cu cetățenii despre acest lucru”, a afirmat subcomisarul Zorel Burlan, ofițer coordonator Poliția de Proximitate.
Soluții pentru cerșetori
Inventarierea cerșetorilor a fost un pas foarte important în cadrul acestui proiect. Comisarul șef Vasile Marin, șeful Serviciului de Ordine Publică, spune că după această etapă, celelalte instituții pot începe să găsească soluții pentru ajutorarea cerșetorilor. „La această dată, am finalizat inventarierea persoanelor care apelează la mila trecătorilor, iar acest pas a fost unul foarte important. Cei care nu erau în baza de date au fost amprentați, lucru care ne ajută în orice situație, în cazul în care se întâmplă ceva cu vreo unul dintre ei. De acum, alături de partenerii noștri, cu care am colaborat foarte bine, vom încerca să găsim soluții pentru acești oameni. Scopul nostru nu este să adunăm amenzi, ci să prevenim și să combatem actele de cerșetorie de pe raza municipiului Focșani, în ve-derea menținerii unui climat de ordine și siguranță publică”, a spus comisarul șef Vasile Marin.
***
Proiectul a fost demarat ca urmare a unui sondaj realizat de polițiștii de la Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului, sondaj care a arătat faptul că vrâncenii încurajează cerșetoria, prin faptul că le dau bani celor care stau cu mâna întinsă. Au fost intervievate 1.100 de persoane, iar rezultatele au arătat că 62% dintre acestea consideră că cerșetoria este o problemă, iar 38% dintre ele consideră că cerșetorii sunt persoane exploatate de alții. Același sondaj a mai arătat că 86% dintre cei intervievați dau bani cerșetorilor, iar 45% se simt în nesiguranță în prezența cerșetorilor.
Motivul pentru care a fost inițiat acest proiect a fost faptul că cerșetorii afectează imaginea orașului și creează un sentiment de nesiguranță și teamă în rândul cetățenilor.