Ediția: Marți 15 Iulie 2025 Nr. 6920

“Big Brother” la examenul auto


Noile reguli pentru obținerea permisului de conducere nu-i sperie nici pe cursanți, dar nici pe patronii școlilor de șoferi. Toată lumea susține că sunt binevenite niște schimbări. Directorii școlilor de șoferi spun că principala piedică în calea înscrierii noilor cursanți este criza economică și financiară, și nu niște reguli mai stricte. Instructorii și directorii școlilor de șoferi consideră că ar fi fost bine, pentru obiectivitatea examenului auto, dotarea mașinilor cu… camere video.

Pe site-ul Ministerului Administrației și Internelor a fost supus dezbaterii publice un proiect de lege prin care regulile pentru obținerea permisului auto vor suferi unele schimbări. Una dintre schimbări ar fi ca viitorii șoferi să verifice starea tehnică a mașinii înainte de a pleca la proba de traseu. Astfel, fostul cursant al școlii ar trebui să verifice starea anvelopelor, frânele, direcția, fluidele, respectiv uleiul de motor, lichidul de răcire, lichidul pentru spălarea parbrizului, dar și farurile sau claxonul. Dan Logigan, directorul unei cunoscute școli de șoferi din Focșani, spune că aceste noi reguli sunt un element bun și că multe dintre ele au fost aplicate și în trecut. „Au mai fost incluse cu mult timp în urmă în tipologia examenului. Este bine ca cei care termină o școală de șoferi să aibă și astfel de cunoștințe. Ceea ce este de obiectat este fraza prin care se spune «examinatorul trebuie să se simtă în siguranță alături de cursant». Acesta nu este decât un mare paravan pentru subiectivismul examenului. Nu poți fi obiectiv dacă spui că nu te simți în si-guranță. Cursanții trebuie să aibă posibilitatea să poată contesta proba practică. Obiectivitatea unui examen poate să existe în momentul în care mașina este dotată cu camere video”, spune Dan Logigan. Mai mult decât atât, acesta susține că în ultimul timp, rezultatele examenului de traseu s-au înrăutățit, de la promovabilitatea de 70-80% s-a ajuns la 20% și chiar mai puțin. „Paradoxul este că promovabi-litatea examenului teoretic pe calculator a crescut de la mai puțin de 40% la 50-60%. Mașinile sunt aceleași, materialul uman este același. Avem instructori care au experiență în domeniu de peste 20 de ani. Nu am avut niciun cursant care să fi contestat proba practică. Omul a rămas cu teama de organele de poliție, care cred că este genetică. În general, le e teamă pentru ca la un ulterior examen să nu dea de același agent examinator”, a mai precizat directorul. 
De la începutul anului și până în prezent, Vrancea se situează pe ultimele locuri în țară la procentul de promovabilitate la proba practică. Directorii școlilor de șoferi se tem că mulți dintre cei care vor dori să obțină un permis auto, vor da examen în județele vecine, în orașe mai mari decât Focșaniul, unde cursanții trec mai ușor de proba de traseu.
Pe lângă propunerea dotării mașinilor cu camere de luat vederi, instructorii auto vrânceni vor ca numărul de ore de conducere să fie crescut de la 30 la 40. Cei care îi conduc pe cursanți în lumea auto susțin că acele zece ore ar fi hotărâtoare în promovarea examenului. Un alt element de noutate în obținerea permisului va fi susținerea probei practice pe un traseu pe care cursantul nu a condus în timpul practicii. Cu siguranță va fi un element care îi va pune în dificultate pe cei care nu cunosc îndeajuns de bine orașul.

Reguli noi binevenite 

Cursanții școlilor de șoferi nu văd cu ochi răi noile reguli. Mulți dintre aceștia chiar consideră necesar să știi puțină mecanică, pentru ca atunci când rămâi cu mașina în drum să știi cum să acționezi. „Părinții mei au mașină acasă și mă uit la tata când mai meșterește pe la motor. Chiar dacă sunt fată, îmi place să mă uit și chiar să învăț câte ceva. Dacă îmi sunt predate și la școala de șoferi aceste lucruri, chiar m-aș bucura. Fiind din oraș, nu cred că va fi o problemă nici dacă la proba practică mă bagă pe alte străzi decât cele pe care am făcut conducere. Cunosc bine orașul, iar de când am învățat indicatoarele, văd altfel lucrurile. Oricum ar fi, a te afla la volan este o chestiune de viață și de moarte, iar permisul este un lucru serios, obținut pe puterile tale, chiar dacă uneori este nevoie să repeți examenul”, ne-a spus Mihaela, de 19 ani, care se pregătește să ia permisul de conducere. Åži colegul său, George, crede că dacă autoritățile ridică ștafeta în privința regulilor de obținere a permisului auto, pe șosele vor fi mai puțini șoferi care să producă evenimente rutiere nedorite. „Este bine că anumiți bolnavi nu vor mai avea acces la permisul auto. Nu este corect ca unul care face crize de epilepsie sau unul care nu are vederea bună să se afle la volanul unei mașini. Se pot întâmpla accidente în care pot muri persoane nevinovate. Nu mai vorbesc de cei care consumă frecvent alcool sau droguri. Ei nu au ce căuta pe locul din stânga față, al unei mașini. Sunt de acord cu propunerea instructorilor de a monta camere pe mașini, ca să se vadă că de multe ori sunt cursanți care merită să nu treacă de această probă”, susține cursantul de 22 de ani.

Mai puțini bolnavi cu permis

Potrivit proiectului de lege supus dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Administrației și Internelor, viitorii șoferi vor verifica starea tehnică a mașinii înainte de a pleca în proba practică, care va fi susținută atât pe timp de zi și de noapte, cât și în afara localității. O modificare apare și la proba teoretică, pentru că la intrarea în sala de exa-minare candidatul va primi un bon de ordine cu un cod de bare, valabil numai în ziua respectivă, care va determina întrebările la care viitorul șofer va răspunde.
Åži Ministerul Sănătății vine cu pro-puneri pentru cei care vor permis de conducere în buzunar. Potrivit medicilor, persoanele cu tulburări grave ale ritmului cardiac, cu episoade repetate de hipoglicemie acută, cu afecțiuni neurologice grave, crize de epilepsie sau alte tulburări subite ale stării de conștiență, alcoolicii și consumatorii de droguri nu vor mai putea obține permise auto. Nici cei care prezintă afecțiuni ale aparatului locomotor nu vor mai avea verde pentru obținerea permisului, iar bolnavii cu insuficiență renală gravă sau care au suferit transplant de organe nu vor putea obține decât un permis de conducere pentru amatori. În cazul epilepticilor, ca să obțină un astfel de document trebuie să fi trecut zece ani de la ultima criză fără să-i fi fost administrat tratament medicamentos antiepileptic în această perioadă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?