În județul Vrancea, din totalul de 1599 de absolvenți înscriși, 15 au absentat marți, la prima probă scrisă – Limba și literatura română- proba E.a) – a examenului național de Bacalaureat pentru elevii claselor a XII-a/a XIII-a seral/frecvență redusă, anul școlar 2024-2025.
Datele provin dintr-un comunicat de presă transmis de ISJ Vrancea și semnat de președinta Comisiei județene de organizare a examenului național de Bacalaureat – inspector școlar general, prof. dr. Livia Silvia Marcu și vicepreședinta Comisiei inspector școlar, MI, prof. Melania Emanuela Pătrășcanu.
Conform sursei citate, „scopul examenului de Bacalaureat este de a evalua competențele, cunoștințele și capacitatea de aplicare a acestora dobândite de elevi pe parcursul învățământului liceal, în vederea finalizării acestuia și obținerii diplomei de bacalaureat”. Astăzi, va fi susținută proba E.c)- proba obligatorie a profilului, iar vineri proba E.d) -proba la alegere a profilului și specializării. „Evaluarea lucrărilor redactate de elevii participanți se va realiza digitalizat prin intermediul platformei de evaluare digitalizată”, se mai arată în comunicatul transmis de ISJ Vrancea.
În data de 20 iunie vor fi afișate rezultatele la probele scrise (până la ora 12:00). Cei care vor dori să depună contestații pot să vizualizeze lucrările în intervalul orar 14:00 – 18:00, dar și în zilele de 23 și 24 iunie. Rezultatele finale vor fi afișate pe 30 iunie. Rezultatele sunt afișate prin anonimizarea numelui și a prenumelui candidatului (coduri), în conformitate cu prevederile referitoare la protecția datelor cu caracter personal.
Candidații au avut de rezolvat la primul subiect al probei scrise la Limba și literatura română cerințe pe baza unui text din ‘Părintele ‘Geticei” de Grigore Băjenaru, arată AGERPRES. La cel de-al doilea subiect, candidații au avut de prezentat, în minimum 50 de cuvinte, rolul notațiilor autorului dintr-un fragment din ‘Domnișoara Nastasia’ de G. M. Zamfirescu.
La ultimul subiect, elevilor de la Filiera teoretică – Profilul real, Filiera tehnologică, li s-a cerut să redacteze un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinte particularități de construcție a unui personaj într-un text narativ studiat aparținând lui Ion Creangă sau lui Ioan Slavici. Candidaților de la Filiera teoretică – Profilul umanist, Filiera vocațională – Profilul pedagogic li s-a cerut la cel de-al treilea subiect să redacteze un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinte relația dintre două personaje într-un text narativ studiat aparținând lui Ion Creangă sau lui Ioan Slavici.
Subiectele și baremele au fost publicate de Ministerul Educației și sunt disponibile accesând linkul: http://subiecte.edu.ro/2025/bacalaureat/Subiecte_si_bareme/
Probele încep la ora 9:00, accesul candidaților în săli fiind permis, în baza unui act de identitate valid, până la ora 8:30. Pentru a promova examenul, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiții (cumulat):
* susținerea tuturor probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale;
* susținerea tuturor probelor scrise și obținerea notei 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea;
* obținerea cel puțin a mediei 6 la probele scrise (media notelor obținute la probele scrise).
În zilele în care se desfășoară probele scrise, Ministerul Educației și Cercetării pune la dispoziția celor interesați, între orele 8:00 – 16:00 (excepție face ziua de vineri, 13 iunie, când intervalul de funcționare este cuprins între orele 8:00 – 14:00), linia TELVERDE 0800801100 pentru sesizarea eventualelor disfuncționalități privind organizarea/desfășurarea examenului.
La nivel național, rata de participare la proba scrisă de Limba și literatura română din cadrul examenului național de Bacalaureat, sesiunea iunie, desfășurată marți a fost de 98,71% – 98.542 de candidați prezenți dintr-un total de 99.823 înscriși. Potrivit unei informări a Ministerului Educației și Cercetării, nu s-au prezentat 1.256 de candidați, iar 25 au fost eliminați pentru fraudă sau tentativă de fraudă.
Foto cu rol ilustrativ