Examenul național de Bacalaureat a continuat miercuri cu proba scrisă obligatorie a profilului, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării.
Vă prezentăm mai jos subiectele la proba de istorie a Examenului național de Bacalaureat, conform datelor publicate de edupedu.ro, urmând să actualizăm știrea imediat ce devin publice și subiectele la proba de matematică.
UPDATE!
Subiecte Matematică BAC 2025 – specializarea Mate-Info


Subiecte Matematică BAC 2025 – specializarea Științele naturii


Subiecte Matematică tehnologic BAC 2025

Subiectele la Istorie
Potrivit site-ului edupedu.ro, absolvenții de liceu care au susținut proba obligatorie a profilului la Istorie au avut de scris un eseu despre constituirea și evoluția statului român în a doua jumătate a secolului al XIX-lea – începutul secolului al XX-lea.
La istorie au dat examen elevii de la filiera teoretică, profil umanist, toate specializările, filiera vocaţională – profil artistic, toate specializările – profil sportiv, toate specializările – profil pedagogic, specializările: bibliotecar-documentarist, instructor-animator, instructor pentru activităţi extraşcolare, pedagog şcolar, educator-puericultor – profil teologic, toate specializările.
Timpul de redactare a subiectelor pentru fiecare probă scrisă a fost de 180 de minute și s-a calculat imediat după distribuirea, către candidați, a subiectelor.
Subiectul I a avut mai multe cerințe pe baza a două texte suport de H. Kissinger, Diplomația, și un fragment din J. Carpentier, Fr. Lebrun, Istoria Europei.
La subiectul al III-lea, candidații au avut să elaboreze, în aproximativ două pagini, un eseu despre constituirea și evoluția statului român în a doua jumătate a secolului al XIX-lea – începutul secolului al XX-lea, având în vedere:
– prezentarea unei acțiuni desfășurate de români în perioada 1857-1859;
– precizarea unei măsuri adoptate în statul român, în perioada 1861-1866 și menţionarea a două aspecte cu privire la această măsură;
– menționarea a două fapte istorice la care participă România în cadrul relațiilor internaționale din perioada 1875-1885;
– formularea unui punct de vedere referitor la politica externă a României în perioada 1916- 1918 şi susţinerea acestuia printr-un argument istoric.
Articol în curs de actualizare


Vineri, candidații vor susține proba la alegere a profilului și specializării.
Elevii din partea minorităţilor naționale vor susține pe 16 iunie proba scrisă de Limba și literatura maternă.
În data de 20 iunie vor fi afișate rezultatele la probele scrise (până la ora 12:00). Cei care vor dori să depună contestaţii pot să vizualizeze lucrările în intervalul orar 14:00 – 18:00, dar și în zilele de 23 și 24 iunie.
Rezultatele finale vor fi afişate pe 30 iunie.