Consiliul Județean Vrancea a aprobat ieri în ședință ordinară contractarea unui împrumut de 80 de milioane de lei pentru finanțarea a patru obiective de investiții în infrastructură. Este vorba despre realizarea unor lucrări de reabilitare a următoarelor poduri:
„Pod din beton armat pe DJ 205B, peste râul Sușița, localitatea Satul Nou, oraș Panciu, județul Vrancea, L= 155,0 m“- 21.099.000 lei;
„Pod din beton armat pe DJ 204D, peste râul Putna, comuna Surata, km. 7+155, L= 125,40 m“ – 24.362.000 lei;
„Pod din beton armat pe DJ 205M, peste pârâul Năruja, comuna Nistorești, km. 3+994, L=68m“ – 15.361.000 lei;
„Pod din beton armat pe DJ 204 B, peste râul Râmnicu Sărat, comuna Tătăranu, km. 19+250, L=121 m“ -19.178.000 lei.
Proiectul de hotărâre a fost aprobat cu unanimitate de voturi, dar consilieri județeni ai PNL și AUR au avut mai multe întrebări prin intermediul cărora au solicitat clarificări privind oportunitatea și necesitatea acestui împrumut și dacă nu existau și alte surse de finanțare cum ar fi Programul Național „Anghel Saligny“, PNRR, alte finanțări europene sau chiar realizarea unui buget multianual în care să fie prevăzute sume pentru aceste investiții. Întrebările au vizat și gradul de îndatorare al CJ Vrancea și dacă acesta nu este prea mare ori dacă este depășită limita maximă admisă pentru îndatorare.
Președintele Consiliului Județean Vrancea, Nicușor Halici, a răspuns întrebărilor precizând că după contractarea acestui împrumut gradul de îndatorare va fi de 24%, sub limita de 30% prevăzută în Legea finanțelor publice locale. Acesta a făcut o scurtă prezentare a situației în care se regăsește infrastructura județeană de drumuri arătând că la cei 225 de kilometri de drumuri județene care sunt balastate sau de pământ se mai adaugă o sută de poduri care sunt deteriorate și care pun în situații de risc circulația sau chiar în pericol viețile celor care circulă pe aceste poduri.
Halici a prezentat plenului CJ mai multe imagini în care se putea vedea starea jalnică și gradul de degradare în care se află mai multe poduri aflate în administrarea CJ Vrancea. „Să renunțăm la anumite investiții și să nu ne împrumutăm pentru că am atinge un anumit grad de îndatorare nu ar fi în regulă. În prezent, gradul de îndatorare al instituției, pentru anul 2025, este în procent de 10,72% și are la bază un număr de 2 contracte de împrumut aflate în derulare. Urmare a contractării împrumutului menționat anterior, acesta va atinge un maxim de aproximativ 24%, sub limita de 30%.
În ceea ce privește gradul de îndatorare, Consiliul Județean Vrancea se află pe locul 30 la nivel național, ceea ce înseamnă că avem un grad de îndatorare foarte mic. Există consilii județene care au un grad de îndatorare de 48 la sută. De aceea trebuie să decidem: nu ne îndatorăm și menținem aceeași infrastructură cu carențele ei? Marea problemă este că punem în risc siguranța oamenilor, integritatea fizică a vrâncenilor și nu numai a lor, ci a tuturor celor care traversează astfel de obiective. Nu prea avem multe variante. Una este să ne împrumutăm și să le reconstruim, dar clar să le punem în siguranță, altă variantă ar fi să le lăsăm așa și să răspundem cu toții dacă se întâmplă ceva, sau altă variantă ar fi să le închidem și să căutăm rute alternative“, a precizat Nicușor Halici.
Acesta a arătat că toate investițiile la care face referire împrumutul au fost expertizate, iar în baza expertizelor s-au stabilit sume minime din bugetul propriu, situație care permite derularea unor etape cum ar fi licitațiile, care nu pot fi realizate dacă investițiile vizate nu sunt bugetate.
Nicușor Halici a mai arătat că își dorește ca în cel mai scurt timp administrația județeană să poată începe lucrările la alte 12 poduri care se află într-un stadiu foarte mare de degradare. „Mai avem alte 12 poduri care trebuie reabilitate rapid. Și dacă am avea un buget dublu sau chiar triplu față de bugetul din acest an, nu ne va ajunge acel buget ca să reabilităm toate cele 12 poduri care sunt în stare critică sau necorespunzătoare“, a mai spus președintele Halici.
Administratori pentru societatea SERVICII PUBLICE VRANCEA SRL
Tot în ședința de ieri, plenul Consiliului Județean Vrancea a aprobat numirea administratorilor provizorii ai societății SERVICII PUBLICE VRANCEA SRL. Astfel, administrator provizoriu executiv a fost desemnată Claudia Ostafie (PSD), iar funcția de administrator neexecutiv a fost desemnat Ovidiu Mărgărit (PNL). Desemnarea celor doi s-a făcut prin vot secret.
În aceeași ședință a fost aprobat Statutul, Organigrama Statul de funcții și Regulamentul de organizare și functionare ale Societății SERVICII PUBLICE VRANCEA SRL, dar și bugetul de venituri și cheltuieli al pe, anul 2025.
De asemenea, au fost aprobate notele conceptuale și temele de proiectare pentru următoarele obiective de investiții: „Lucrări de construire cale de acces către Campus profesional integrat liceal și universitar, județul Vrancea”; „Consolidare și reabilitare Spital de Psihiatrie Cronici Dumbrăveni, județul Vrancea“; „Consolidare și restaurare Casa Apostoleanu – C1 și C2, str. Cuza Vodă, nr. 50-52, municipiul Focșani, județul Vrancea”; „Amenajare spațiu pentru spălătorie în curtea Centrului Rezidențial pentru Persoane Vârstnice Odobești, Vrancea”.
Mai multe proiecte aprobate de plenul CJ Vrancea
Plenul Consiliului Județean a mai aprobat și următoarele proiecte de hotărâre: „Transformarea unor posturi contractuale din statul de funcţii al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Vrancea”; „Actualizarea inventarului bunurilor aparținând domeniului public al județului Vrancea pentru imobilul Spital de Psihiatrie Cronici Dumbrăveni, identificat la poziția 196 în anexa domeniului public al Județului Vrancea”; „Solicitarea transmiterii imobilului teren în suprafață totală de 32.553 mp, situat în extravilanul comunei Movilița, județul Vrancea, proprietar U.A.T Panciu, din domeniul public al Orașului Panciu în domeniul public al județului Vrancea”; „Aprobarea redistribuirii fondurilor între proiectele înscrise în programul de investiţii al bugetului local (sursa A) pe anul 2025, precum și virări de credite bugetare în cadrul aceluiaşi capitol bugetar, inclusiv între programele aceluiaşi capitol”; „Înscrierea sub aspect valoric și cantitativ în evidențele contabile ale Unității Administrativ-Teritoriale Județul Vrancea, a masei lemnoase aferentă unui număr de 1.666 arbori cu un volum brut de 792,4 mc“; „Diminuarea domeniului public al Județului Vrancea cu suprafața de teren de 19.315 mp, aferentă drumului județean 205R, situată pe amplasamentul coridorului de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național ,,Autostrada Focșani-Buzău”; „Diminuarea domeniului public al Județului Vrancea cu suprafața de teren de 4.256 mp, aferentă drumului județean 204E, situată pe amplasamentul coridorului de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național ,,Autostrada Focșani-Buzău”.

