Postare Facebook/ APCI – Asociația pentru Prevenirea și Controlul Infecțiilor:
APCI din nou in acțiune la… Focșani la Simpozionul dedicat unui subiect de maximă importanță: managementul sepsisului văzut prin prisma unei abordări interdisciplinare. Acest eveniment nu a fost dedicat doar schimbului de cunoștințe și experiență profesională, ci și întăririi colaborării dintre toate categoriile profesionale medicale care fac parte din echipa de îngrijire.
De aceea ne-am bucurat să fim împreună atât medici (diverse specialități), asistenți medicali, biologi, biochimiști (Focșani, Adjud, Panciu, București, Tecuci, Brașov, Miercurea Ciuc, Buzău, Moinești, Buhuși, Barlad, Onești, Vidra, Ploiești) – o parte importantă a echipei medicale din oricare unitate sanitară.
Simpozionul a fost organizat de către echipa Spiaam – Focșani din cadrul Spitalului Județean de Urgență Focșani sub umbrela APCI și sprijiniți de companiile Bivaria Grup și Mindray (parteneri de încredere ce oferă soluții inovatoare pentru diagnosticul de laborator și totodată susținător al inițiativelor educaționale și științifice). Speakerii evenimentului din partea celor două companii au fost: Laura Szekely, Răzvan Filimon, Konstantinos Krontiris și Shawna Yu.
Colegiul Medicilor Vrancea a oferit colegilor participanți puncte EMC, totodată susținând organizarea de astfel de eveniment la nivelul județului Vrancea- președinte, Dr. Olivian Ilie.
Un alt prieten al evenimentelor APCI a răspuns prezent și de data aceasta confirmând încă o dată deschiderea și sprijinul- domnul senator dr Cătălin Graur– membru în Comisia de Sănătate din Senatul României.
Bucuria și surpriza au venit și de la Brașov cu prezența în calitate de speaker a colegei Andreea Căpîlna ce nu a venit singură, ci împreună cu Domnul Comandant al Spitalului Clinic Militar de Urgență Regina Maria, Col. Dr. Alexandru Keresztes – cu care de altfel echipa SPIAAM Focșani a lucrat în cea mai grea perioadă, și anume pandemia COVID.
Un alt speaker drag și întotdeauna alături de comunitatea APCI și nu numai, a fost Dna Conf. Dr. Edit Szekely, care a venit tocmai de la o aruncătură de băț- adică Târgu Mureș să ne vorbească de importanța diagnosticului de laborator în sepsis.
Pentru prima dată la un eveniment APCI, a fost și Domnul Ing. Dr. Radu Ilinca – șef de lucrări în cadrul UMF Carola Davila București și totodată Președintele Consiliului de Administrație al Spitalului Județean din Focșani.
Prevenirea infecțiilor asociate asistenței medicale nu este doar despre protocoale și echipamente – este despre NOI, oamenii din spatele halatelor albe.
Fiecare gest de igienă, fiecare manevră corectă, fiecare colaborare între colegi contează. Sepsisul poate fi o consecință gravă, dar adesea prevenibilă, dacă alegem să fim atenți, să lucrăm împreună și să punem siguranța pacientului pe primul loc. Suntem verigile unui lanț care funcționează doar atunci când toți ne asumăm responsabilitatea. Pentru pacienți, dar și unii pentru alții. A preveni o infecție înseamnă a salva o viață – iar acest lucru începe cu fiecare dintre noi, în fiecare zi.
N.R. Sepsisul este o complicație gravă a septicemiei, ce provoacă infecție la nivelul tuturor organelor și sistemelor, o stare de inflamație generalizată.
Foto: Facebook/ APCI – Asociația pentru Prevenirea și Controlul Infecțiilor










