Vă propun o scurtă trecere în revistă a celor mai frecvente afecțiuni tiroidiene, având în vedere creșterea numărului de cazuri noi diagnosticate în ultima perioadă, inclusiv la copii. Tiroida este o glandă mică, 20-30 grame la adult, situată la baza gâtului, în fața traheei și, prin hormonii pe care îi produce, T4 și T3, contribuie la buna funcționare a organismului.
Tiroidita cronică autoimună – Hashimoto – afectează 10-12% din populație, preponderent sexul feminin. Este caracterizată prin inflamația țesutului tiroidian și poate evolua cu funcție tiroidiană normală, hipo- sau hiperfuncție și o creștere a consistenței tiroidei, care devine mai dură, cu dimensiuni variabile – micșorare sau atrofie, volum normal sau hipertrofie – mărire de volum.
Hipotiroidia – scăderea activității glandei – clinic manifestă, afectează 1-6% din populație, semnele și simptomele care pot apărea fiind: oboseală, creșterea în greutate cu apetit scăzut, piele uscată, senzație de frig, edeme faciale și periferice, căderea părului, scăderea frecvenței ritmului cardiac – bradicardie, constipație, dificultăți de concentrare, tulburări de memorie, somnolență, depresie, dereglări menstruale la femei.
Hipertiroidia – creșterea activității glandei – poate afecta 15-20 / 1000 locuitori și se manifestă prin: hiperactivitate, iritabilitate, scădere ponderală cu apetit crescut, intoleranță la căldură, transpirații, palpitații, creșterea frecvenței ritmului cardiac – tahicardie, tremorul extremităților, mărire de volum a globilor oculari în boala Basedow.
Nodulii tiroidieni apar la 25-35% din populație, în unele studii până la 40% din subiecți prezintă noduli la examinarea ecografică. Doar nodulii mari – peste 1 cm – 1 cm și jumătate – pot fi descoperiți prin palpare, marea majoritate fiind diagnosticați prin ecografie. Simptomatologia apare doar în cazul nodulilor foarte mari, peste 2,5-4 cm sau în cazul nodulilor ce exercită efect de compresiune pe calea respiratorie sau digestivă de vecinătate – tuse seacă iritativă, răgușeală, lipsă de aer, dificultăți la înghițit.
Tiroiditele subacute – virale – rămân de multe ori nediagnosticate, simptomatologia mimând afecțiuni din sfera ORL – faringite. Pot apărea după o viroză respiratorie și pacientul prezintă febră, 39-40 grade, și durere intensă în regiunea cervicală anterioară.
O categorie aparte o reprezintă disfuncțiile tiroidiene induse de medicamente: amiodarona – medicament utilizat frecvent în tratarea fibrilației atriale – și medicamentele antivirale folosite în tratamentul hepatitelor cronice virale, fiind recomandată monitorizarea atentă a funcției tiroidiene înainte de începerea tratamentului și pe toată perioada acestuia.
Evaluarea afecțiunilor tiroidiene include: analize de laborator – dozări ale hormonilor TSH, FT4, FT3 pentru stabilirea funcției, Ac anti-TPO și anti-TG ca markeri ai autoimunității, calcitonina – marker tumoral în patologia nodulară, tiroglobina – pentru monitorizarea pacienților cu cancer tiroidian operat; ecografia tiroidiană; scintigrafia; puncția cu ac subțire în cazul nodulilor suspectați clinic și ecografic; computer tomograf doar în cazul gușilor voluminoase cu extensie mediastinală.
Din păcate, multe din afecțiunile tiroidiene rămân nediagnosticate, simptomele putând fi confundate cu ale altor afecțiuni sau sunt în stadiul subclinic și pot fi depistate doar prin analize de sânge sau evaluare imagistică, cea mai puțin costisitoare și la îndemână fiind ecografia.
Netratate, afecțiunile tiroidiene pot afecta calitatea vieții și pot da complicații, cele mai importante fiind cele metabolice și cardiovasculare.
Dr. Oana Cătălina Buruiană
Centrul Medical LIOMED
Focșani, str. Mare a Unirii 26A
Programări la 0764.450.506 sau 0739.753.736