Ediția: Joi 19 Iunie 2025 Nr. 6902
Ediția: Joi 19 Iunie 2025 Nr. 6902

VIDEO! Arest la domiciliu pentru 2,2 milioane euro. Procurorii vrânceni cercetează constituirea unui grup infracțional organizat

          Cinci inculpați au fost propuși spre arestare ieri la Tribunalul Vrancea, sub acuzații de constituirea unui grup infracţional organizat şi şantaj, instanța luând decizia de a-i plasa pe trei dintre aceștia în arest la domiciliu.

Inițial, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Biroul Teritorial Vrancea au dispus reținerea a 3 inculpați și măsura controlului judiciar față de alți 5, cu vârste cuprinse între 35 și 69 de ani.

Și, după aceste prime măsuri, ancheta a dus în punctul în care s-a considerat că parte dintre inculpați ar trebui să stea o vreme la „răcoare”. Trei dintre aceștia sunt reținuți din noaptea de miercuri spre joi, iar pentru alți doi a fost formulată  propunere de arestare în lipsă, deoarece se sustrag urmăririi penale.

În ceea ce îi privește pe ultimii doi, instanța nu a luat încă o decizie. În schimb, aseară, Tribunalul Vrancea a respins „ca neîntemeiată propunerea de arestare preventivă” formulată față de trei dintre inculpați – V. B., C. M. U. și G. M. C., dispunând în schimb „luarea măsurii arestului la domiciliu (…) pentru o perioadă de câte 30 de zile, începând cu data de 30.05.2025 şi până la data de 28.06.2025, inclusiv.

(…) pe durata arestului la domiciliu inculpaţii au următoarele obligaţii: (…) fiecare inculpat în parte să nu comunice, direct sau indirect cu ceilalţi coinculpaţi din cauză și cu persoanele vătămate: G. S. și R. I. M. (…).

Dispune punerea în libertate a inculpaţilor reținuţi (…), în vederea executării măsurii preventive a arestului la domiciliu, dacă nu sunt reţinuţi/arestaţi în altă cauză, la momentul la care expira durata reținerii pentru fiecare în parte. Cu drept de contestaţie, în termen de 48 ore de la comunicare”.

 Conform procurorilor, „la începutul anului 2024, sub coordonarea unui inculpat în vârstă de 69 de ani, a fost constituit un grup infracțional organizat, format inițial din patru membri, la care au aderat alți 6 inculpați, cu  scopul de a determina două persoane vătămate, prin constrângere, să-i achite liderului grupului suma de 2.200.000 euro, reprezentând o pretinsă datorie față de acesta.

Astfel, în perioada februarie 2024 – mai 2025, membrii grupării de criminalitate organizată au abordat victimele, în mod repetat, în spații publice cu diferite ocazii și le-au adresat amenințări, atât cu privire la siguranța lor fizică, cât și a membrilor de familie, în scopul menționat”.

Concret, afaceristul focșănean V. B. este considerat capul grupării. De altfel acesta se și numără printre primii indicați în plângerea penală înaintată de părțile vătămate – doi vrânceni, care solicitau tragerea la răspundere a celor care făcuseră presiuni asupra lor.

Acuzațiile aduse acestuia au fost de constituire a unui grup infracțional și șantaj. Mai precis, că, de la începutul anului trecut, împreună cu alți trei inculpați, a constituit grupul infracțional, pe care l-a coordonat, pentru a forța părțile vătămate să îi restituie 2.200.000 de euro.

Ulterior, a reieșit că la grupul infracțional au aderat și ceilalți 6 inculpați care, împreună, ar fi exercitat amenințări și presiuni psihice asupra părților vătămate. Aceleași acuzații îi sunt aduse și lui M. C. U., lui G. M. C. și lui D. C., aceștia fiind considerați de altfel primii care au aderat la grupul infracțional organizat.

În ceea ce privește al cincilea inculpat propus spre arestare, I. M., acesta ar fi aderat la grupul infracțional organizat în prima jumătate a anului trecut. Iar pentru a proba acuzațiile, oamenii legii au fost ceva timp pe „fir”. Pe „fir”, în sensul că în cauză au fost efectuate inclusiv interceptări, din care reiese că afaceristul focșănean ar fi apelat la recuperatori/ cămătari pentru a rezolva problema banilor.

Oficial, procurorii DIICOT arată că „au fost puse în aplicare 26 de mandate de percheziție domiciliară pe raza  județelor Vrancea, Buzău, Neamț, Constanța și municipiului București fiind găsite și ridicate înscrisuri, precum și alte mijloace de probă”.

În plus, „activitățile judiciare au fost realizate împreună cu polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Vrancea”, iar „acțiunea a beneficiat de sprijinul jandarmilor Inspectoratelor de Jandarmi Județene Vrancea, Buzău și Neamț, Grupării Mobile de Jandarmi Constanța și Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei”.

Sursa foto: DIICOT

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?