Ieri, Colegiul Național Pedagogic „Spiru Haret” Focșani a găzduit conferința de presă premergătoare celei de-a IV-a ediții a concursului Ilustriada. Concursul de grafică de carte este „opera” Colegiului Național Pedagogic, Asociației „Grow Up Project”, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Vrancea, Consiliul Județean Vrancea, Centrul Cultural Vrancea, echipa de robotică a Colegiului Național „Al. I. Cuza” Focșani și Consiliul Județean al Elevilor.
Despre eveniment a vorbit profesoara Carmen Ion, care nu e doar părintele Boovie, ci și participant activ în proiectul Ilustriada, iar la conferința de deschidere a evenimentului au participat Claudia Ostafi – din partea Consiliului Județean Vrancea, Natașa Simion – directorul Colegiului Pedagogic și voluntari ai Ilustriada.
„Am reușit să ajungem la ediția a IV-a a acestui concurs și, începând de anul acesta, este concurs național, aflat în calendarul proiectelor educative extrașcolare ale Ministerului Educației și Cercetării. Ilustriada, ca și Boovie, pleacă din aceleași probleme pe care eu ca profesor de română le văd în rândul tinerilor, și anume depărtarea de lectură.
Și atunci, am pus la cale acest concurs, prin care copiii au de citit niște romane dintr-o listă pe care noi le-o dăm și de făcut grafică de carte după niște secvențe care li se par lor relevante. Concursul este despărțit în două secțiuni importante – grafică tradițională și grafică digitală, iar la fiecare dintre ele există două subsecțiuni – liceu și gimnaziu”, a explicat Carmen Ion, care a ținut să puncteze asupra faptului că Ilustriada a evoluat an de an datorită partenerilor.
„Consiliul Județean Vrancea susține orice inițivă în educație. Îmi doresc să văd cartea cât mai aproape de copii, prin acest concurs. Mult succes și felicitări pentru această inițiativă”, a spus Claudia Ostafi.
Totodată, directoarea Colegiului Pedagogic Natașa Simion a ținut să sublinieze că unitatea de învățământ a demnstrat de-a lungul anilor că excelează în activități, dar și la olimpiade și concursuri. „Aș vrea să transmit un mesaj tuturor copiilor: să țină cont că în fiecare din noi există o flacără, o lumină a creației. Dacă este dezvoltată și cultivată, vor ajunge să realizeze lucruri minunate”, a spus aceasta.
Concursul se va derula pe parcursul a trei zile, astăzi urmând a avea loc festivitatea de deschidere și deschiderea expoziției de desene – la Galeriile de Artă din Focșani. Apoi vor urma atelierele de grafică, desen etc, iar în ultima zi, duminică, va avea loc premierea.
Lucrările tinerilor elevi graficieni sunt evaluate de un juriu format din profesioniști din domeniul artei plastice: Diana Grigore, Adelaida Iancu și Georgiana Chițac, ilustratoare de carte apreciate.
Iar anul acesta, premiile constau în bani, urmând ca pentru fiecare dintre categorii să fie acordate câte un premiu I, II și III, plus mențiuni, conform regulamentului.
Potrivit organizatorilor, „concursul oferă o platformă deosebită tinerilor artiști pentru a-și exprima viziunea unică și este structurat în două secțiuni principale – Grafică tradițională și Grafică digitală –, fiecare cu câte două subcategorii: Gimnaziu și Liceu. La această ediție s-au înscris 176 de elevi și 65 de profesori coordonatori, proveniți din 53 de școli, din 22 de județe și din București”.
La această ediție, s-au alăturat cinci traineri ce vor susține ateliere captivante pentru participanți:
● Vineri, 30 mai, ora 17:00 (după vernisajul oficial): „Atelierul de comunicare, nu de vorbit!” cu Emilian Mocanu, director de creație și designer grafic, activ în proiecte de branding, ilustrație și comunicare vizuală.
● Sâmbătă, 31 mai, ora 11:00: Atelier online de ilustrație facilitat de graficienii Maria Doni, Iulia Ignat, Ștefan Georgescu & Paul Grădinaru, pentru a oferi oportunitatea și celor care nu pot ajunge la Focșani să se bucure de magia Ilustriadei.
● Sâmbătă, 31 mai, ora 14:00 (la Colegiul Național Pedagogic „Spiru Haret” Focșani): Atelier de ilustrație „Amintiri cu copilărie”, cu Ionuț Olaru, ilustrator și artist vizual cu peste 20 de ani de experiență în concept art, game art, film, publicitate și ilustrație de carte pentru copii.
● Sâmbătă, 31 mai, ora 16:00 (la Colegiul Național Pedagogic „Spiru Haret” Focșani): Workshopul „Ecou Cromatic”, cu Mădălin Tudose, fotograf specializat în fashion, concerte, evenimente și proiecte artistice, unde participanții vor avea ocazia să înțeleagă mai bine tainele fotografiei.
● Duminică, 1 iunie, ora 10:30 (Galeriile de Artă): Întâlnire „Principii practice în arta plastică”, cu Silviu Tudorof, artist vizual specializat în suprarealism, combinând elemente din realitate pentru a construi lumi și dimensiuni imaginative.
● Duminică, 1 iunie, ora 12:30 (Galeriile de Artă): Gala de premiere.
Elevii și profesorii se pot înscrie completând formularul din link: https://forms.gle/saDgz1m1UiiqBgvH9
„Concursul este realizat cu aportul unor companii și firme care investesc în diverse proiecte educaționale de mulți ani, conștiente de rolul esențial al culturii și educației în viața unei comunități: Premium Porc Group, Rikora FLM SRL, Migami COM SRL, Zen Hotel Focșani, Paco PROD SERV SRL, San Marco SRL, Casa Italia SRL, Clinica Dentrust SRL, DiaCarn Food SRL, Prestări Servicii Marco SRL, Branko Coffee to Go, Central Foto Răduc SRL. Le mulțumim tuturor și le transmitem aprecierile sincere pentru sprijinul acordat acestei ediții a Ilustriadei! Mulțumirile noastre se îndreaptă și către Consiliul Județean Vrancea și Centrul Cultural Vrancea, care ne-au pus la dispoziție Galeriile de Artă și logistica aferentă, într-un mod rapid si eficient. Ne-au fost alături, de asemenea, Consiliul Județean al Elevilor și echipa de robotică AiCitizens, în calitate de parteneri, le mulțumim pentru efortul depus”, se arată într-un comunicat de presă.
Pentru mai multe informații despre eveniment:
Facebook: https://www.facebook.com/ilustriada
Instagram: https://www.instagram.com/ilustriada












