Opt persoane au fost trimise în judecată în 2019 într-un dosar legat de contrabanda cu țigări, dosar care a fost finalizat recent cu soluții favorabile inculpaților. Și nu din cauza trecerii timpului, ci pentru că fie au existat dubii cu privire la vinovăția inculpaților, fie cantitățile de țigări deținute spre comercializare nu intrau în sfera penalului.
Un caz particular l-a reprezentat cel al unui inculpat acuzat că participase la întocmirea în fals a unui contract de împrumut la o casă de amanet, act folosit în instanță. Însă, la câțiva ani de la trimiterea în judecată, acesta a decedat, astfel că instanța a constatat incidența unei cauze care împiedică exercitarea acţiunii penale, respectiv decesul bărbatului.
În ceea ce îi privea pe restul inculpaților, în vara anului 2019, 6 femei au fost acuzate că, pe parcursul anilor 2014 sau 2015 au cumpărat, deținut și comercializat ţigarete Marble şi Ashima, Viceroy sau Fest, cunoscând că provin din activităţi de contrabandă, aceleași infracțiuni fiind puse și în sarcina unui bărbat.
De altfel, modul de „operare” a fost explicat de una dintre inculpate, așa cum apare pe rejust.ro: „În Piaţa Moldovei din Focșani, noi, ţigăncile, vindem împreună ţigarete pentru a obţine venituri pentru a ne întreţine familiile. Declar că toate ţigăncile care vând ţigări în piaţă, atunci când vine un furnizor de ţigarete cumpărăm de la acesta ţigări pe care ulterior le vindem în piaţă. De asemenea, atunci când apare un astfel de furnizor ne anunţăm între noi pentru a veni să cumpărăm ţigări”. Cam acestea au fost declarațiile inculpatelor, cu mențiunea că cei de la care cumpărau țigările erau întotdeauna bărbați necunoscuți, unii chiar „cu accent moldovenesc”.
În urma probelor administrate instanța a constatat că, în cazul unora dintre inculpați, era vorba despre o cantitate de țigări inferioară limitei minime impuse de lege vizavi de infracțiunea de contrabandă. Iar din acest motiv, s-a constatat că fapta nu este prevăzută de legea penală. Totodată, în privința altei inculpate s-a reținut că nu existau probe care să răstoarne prezumţia de nevinovăţie. Așa se face că soluția pe fond a fost de achitare, ceea ce a cântărit și în ceea ce privește prejudiciul reclamat de stat:
„(…) lasă nesoluționată acțiunea civilă exercitată de partea civilă Agenția Națională de Administrare Fiscală – Autoritatea Vamală Română prin Direcția Regională Vamală Galați cu privire la inculpaţii faţă de care s-a dispus o soluţie de achitare în temeiul art. 16 alin. (1) lit. b) teza I C.pr.pen. (fapta nu este prevăzută de legea penală – n.r.).
(…) respinge ca nefondată acţiunea civilă exercitată de partea civilă Agenția Națională de Administrare Fiscală – Autoritatea Vamală Română prin Direcția Regională Vamală Galați faţă de inculpata (…) cu privire la cantitatea de 1.000 pachete ţigări marca Marble, faţă de care s-a dispus o soluţie de achitare în temeiul art. 16 alin. (1) lit. c) C.pr.pen. (nu există probe că o persoană a săvârşit infracţiunea – n.r.).
Respinge ca inadmisibilă propunerea de confiscare specială. (…) comunică Autorității Vamale Române – Direcția Regională Vamală Galaţi o copie a hotărârii în vederea analizării angajării răspunderii contravenționale a inculpaților (…), precum și asupra confiscării următoarelor bunuri: 11 pachete de ţigări marca Marble şi 3 pachete de ţigări marca Ashima, (…);
131 pachete ţigări marca Viceroy cu timbru emis de Ucraina şi 8 pachete de ţigări marca Marble fără timbru, (…); 56 pachete ţigări marca Ashima, 6 pachete ţigări marca Marble şi 20 pachete ţigări marca Viceroy, (…); 230 pachete ţigarete mărcile Fest (100 pachete) şi Marble (130 pachete), (…)”.
După această primă soluție, procurorii au făcut apel. Iar luna aceasta, instanța a respins „ca nefondat, apelul declarat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Focșani împotriva sentinței penale (…). Definitivă”.
Foto: https://www.freepik.com/