Ediția:Luni 16 Iunie 2025 Nr. 6899
Ediția:Luni 16 Iunie 2025 Nr. 6899

VIDEO și FOTO! Negrilești, Boteitul Oilor – „o tradiție vie, dusă mai departe”

          Vrâncenii au participat ieri în număr mare la sărbătoarea pastorală tradiţională Boteitul oilor, ediţia a XX-a, care a avut loc în comuna Negrileşti. Evenimentul a fost organizat de Consiliul Judeţean, prin Centrul Cultural Vrancea, în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Negrileşti. La manifestare au participat primari ai localităților vrâncene, vicepreședintele Consiliului Județean, Ciprian Epure, administratorul public al judetului Vrancea, Alexandru Botezatu, prefectul Marius Iorga, subprefectul Liviu Macovei, consilieri județeni, președintele PNL Vrancea, deputatul Dragoș Ciubotaru.

          Manifestarea a început la ora 10.30, în piaţa agroalimentară, unde s-a desfăşurat tradiţionala tocmeală a oilor. Boteitul oilor a început cu târguiala dintre proprietari și ciobani care promit să aibă grijă de oi până la toamnă. La întoarcere ciobanii trebuie să dea proprietarului o anumită cantitate de brânză promisă, care a fost făcută din laptele oilor.

          Odată înţeleşi, proprietarul predă oile ciobanului, care le-a dus în faţa bisericii din centrul comunei. Acolo preotul a ținut o slujbă menită să ferească oile și pe ciobani de animale sălbatice, dar și de furia naturii, în aceste luni cât stau pe munte, urmând să se reîntoarcă acasă de Sfântul Dumitru. După slujba religioasă, turmele de oi mânate de ciobani au pornit spre munte, în aplauzele locuitorilor comunei.

          Momentul urcării turmelor la munte a fost marcat și cu un spectacol artistic, organizat de Centrul Cultural și susţinut la Căminul Cultural Negrileşti. Invitaţi la sărbătoarea pastorală, din partea Primăriei Negrileşti, au fost interpreţii de muzică populară: Viorica Iordache și Ion Palade.

          Președintele Consiliului Județean Vrancea, Nicușor Halici, a declarat că Boteitul oilor este „o tradiție vie, dusă mai departe”. „La Negrilești, în ziua Sfinților Constantin și Elena, comunitatea s-a adunat în fața bisericii pentru un ritual unic în România: binecuvântarea turmelor înainte de urcarea la munte, în sunet de bucium. Sărbătoarea pastorală ”Boteitul Oilor”, ajunsă la cea de-a XX-a ediție, este o mărturie vie a identității vrâncene, o sărbătoare a sufletului românesc.

Evenimentul organizat de Consiliul Județean Vrancea, prin Centrul Cultural Vrancea și Primăria și Consiliul Local Negrilești a avut în prim plan frumusețea portului și tradițiilor populare, prin: Formația de Buciumași din Spulber, Ansamblul Chipărușul din Nereju, Ansamblul Păltineanca din Paltin, Formația de Cimpoieri din Nistorești, Grupul vocal ”Urmașii lui Negrilă” din Negrilești și Grupul de copii ”Miorița” din cadrul Școlii Gimnaziale ”Dumitru Pricop” din Negrilești. Mulțumesc tuturor celor care se implică pentru promovarea și transmiterea mai departe a moștenirii lăsate de străbuni – frumusețea tradițiilor noastre, care ne păstrează sufletul autentic, pe plaiurile mioritice ale Vrancei!”, a transmis Nicușor Halici.

          Prefectul Marius Iorga a declarat că Negrilești este localitatea în care se simte mai puternic ca oricând legătura dintre credință, tradiție și comunitate. „În această zi cu semnificație aparte, când îi sărbătorim pe Sfinții Împărați Constantin și Elena, la Negrilești s-a simțit mai puternic ca oricând legătura dintre credință, tradiție și comunitate, prin sărbătoarea pastorală ancestrală – Boteitul Oilor. Înainte ca oile să plece spre munte, ciobanii se închină și primesc binecuvântarea preotului – pentru că aici, nimeni nu pornește la drum fără credință. Un obicei păstrat cu sfințenie, care ne arată cât de adânc sunt legate viața pastorală și rânduiala satului românesc, o legătură sfântă între oameni, pământ și Dumnezeu. Un alt moment cu profundă semnificație a fost tocmeala între ciobani, când se alege baciul și se stabilesc înțelegerile pentru turme. Într-o lume a contractelor, aici o strângere de mână valorează cât un legământ  – un gest care exprimă încredere, respect și cuvânt ținut.

          Mulțumesc pentru invitație și primire primarului Pantazică Răzvan, iar în același timp, felicit cu respect și admirație întreaga comunitate din Negrilești pentru grija cu care păstrează aceste obiceiuri vii, transmise din generație în generație cu credință, mândrie și dragoste pentru rădăcini“, a spus prefectul Marius Iorga.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?