Ediția: Vineri 13 Iunie 2025 Nr. 6898
Ediția: Vineri 13 Iunie 2025 Nr. 6898

FOTO! Doi vrânceni, Costi Rogozanu și George Cornilă, premiați în cadrul Galei Premiilor Observator cultural

          Ziaristul Costi Rogozanu, profesor la Colegiul Național Unirea din Focșani, a obținut Premiul „Observator cultural” pentru critică, istorie, teorie literară 2025 pentru volumul „Naratorul cel rău. Un studiu despre realismul românesc: Rebreanu, Preda, Dumitriu” (Editura Tact). „…rău, rău, da’ bun! Felicitări, Costi Rogozanu!”, a transmis, pe Facebook, profesorul Cornel Noană, directorul CNU Focșani.

          Premiul „Observator cultural” pentru proză 2025 i-a fost acordat scriitorului George Cornilă pentru volumul „Silex” (Editura Polirom). „Uite că până la urmă un individ pe nume George, din Focșani, tot a ieșit câștigător în aceste zile nebune. Aseară, pe scena Odeonului, am fost răsplătit pentru scrierea „Silexului“ cu Premiul „Observator cultural“ pentru Proză. Cred că toți sunteți de acord că mai bine eu decât celălalt. Felicitări câștigătorilor și nominalizaților, recunoștință juriului și Editurii Polirom, muzei mele și celor care au făcut posibilă această carte și povestea ei!”, a scris George Cornilă pe pagina sa de Facebook.

          Decernarea premiilor a avut loc marţi, 20 mai, la Teatrul Odeon, în cadrul Galei Premiilor Observator cultural, categoriile fiind: „Memorialistică“, „Eseu/Publicistică“, „Critică/Istorie/Teorie literară“, „Poezie“, „Debut“, „Proză“.

          În aprilie anul trecut, am participat, la Colegiul Național Unirea din Focșani, la  lansarea cărții „Naratorul cel rău. Un studiu despre realismul românesc: Rebreanu, Preda, Dumitriu”. Cartea are la bază teza de doctorat „O lectură ideologică a realismului românesc din secolul al XX-lea. Liviu Rebreanu, Marin Preda, Petru Dumitriu”, „elaborată de d-nul COSTEL ROGOZANU în vederea obţinerii titlului de DOCTOR în domeniul FILOLOGIE”, după cum se arată într-un anunț, din octombrie 2023, al Universității „Lucian Blaga” din Sibiu (ULBS).
          Alături de Costi Rogozanu a fost atunci, la Focșani, Ștefan Baghiu, de la Facultatea de Litere și Arte a ULBS, care consideră că „Naratorul cel rău” este „cea mai bună carte de teorie și critică literară marxistă – și singura, de fapt, cu adevărat situabilă în tradiția lui Lukacs, cea care a dat literaturii posibilitatea de a fi citită în acest fel în prima parte a secolului 20 – din postcomunismul românesc. Și probabil cartea anului în critica literară de la noi”.
          Costi Rogozanu („Opinioman la Libertatea”, după cum se autodescrie) s-a mutat la Nănești, comuna sa natală, a dat examenul de titularizare, iar din toamna lui 2021 a început să predea Limba și literatura română la școala din Ciorăști. Este, de asemenea, profesor la CNU Focșani. Conform diverselor surse de pe marele internet, s-a născut în 1977, a învățat la Colegiul Unirea din Focșani, specializarea informatică, a terminat Facultatea de Litere de la Universitatea București, a fost colaborator la mai multe reviste de cultură. Șapte ani a fost prezentator la Realitatea Plus, de unde a plecat în primăvara lui 2020. A mai scris „Carte de muncă”, „Epoca de mijloc”, a fost co-autor al volumelor „Plante exotice. Teoria și practica marxiștilor români”, „Politicile filmului. Contribuţii la interpretarea cinemaului românesc contemporan”, „Filmul tranziției. Contribuții la interpretarea cinemaului românesc „nouăzecist””, „Epoca Traian Băsescu. România în 2004 – 2014”.

          În iunie 2023, la invitația Bibliotecii Județene „Duiliu Zamfirescu”, am participat la lansarea cărții „Hașdeu. Duhuri”, apărută la Editura Polirom, în colecția Biografii romanțate, scrisă de George Cornilă. Scriitorului i-a fost alături atunci și sora sa, doamna Ana-Maria Norocea, doctor în filologie și profesor de limba și literatura română la Colegiul Național „Al.I.Cuza” din Focșani. Ea a vorbit atunci despre „literatura bântuită de stafii, de spectre”, despre duhul lui Bogdan Petriceicu Hașdeu, „un gurmand al vieții”, despre „deliciile literare” din cartea fratelui său și despre evenimentul la care participam ca „degustare beletristică”.

          Într-un interviu pe canalul de YouTube – O mie de semne, secțiunea Biblioteca lui Gelu, George Cornilă spune povești despre Focșani, despre „explorarea orașului, a Bibliotecii Județene, a Muzeului de Științele Naturii și a Muzeului de Istorie”, despre „timpul petrecut la țară, paradisul copilăriei”, teme „explorate și exploatate” în scrierile sale. Scriitorul focșănean spune lucruri foarte interesante despre sine (printre altele că a fost jurnalist, secretar general de redacție și redactor-șef) și despre cărțile sale.

Foto: Facebook/ Observator Cultural

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?