Ediția:Luni 16 Iunie 2025 Nr. 6899
Ediția:Luni 16 Iunie 2025 Nr. 6899

15 ani de procese pentru 3 hectare de pădure în Vrancea, moștenite de o româncă stabilită în SUA

O româncă stabilită în SUA, moștenitoare a unui proprietar de terenuri în Vrancea, a obținut în instanță o încheiere a aproape 15 ani de procese. Femeia încerca să obțină 2,25 ha de teren agricol și 3 ha de teren forestier pe teritoriul administrativ al Primăriei Fitionești, însă procedurile administrative și juridice au făcut ca demersul său să aibă o finalitate abia anul acesta.

Povestea a început cu mulți ani în urmă. În toamna anului 2010, instanța a constatat că femeia are calitate de persoană îndreptățită la reconstituirea dreptului de proprietate ca moștenitor – inițial pe fond, iar mai apoi prin hotărâre definitivă, în 2011. Ulterior, după alte procese, în primăvara anului 2023, comisia județeană a emis o hotărâre, iar mai apoi Comisia Naţională pentru Compensarea Imobilelor (CNCI) i-a comunicat femeii o decizie care a dus la o nouă acțiune în instanță. Aceasta pentru că îi fuseseră acordate 50.391 puncte pentru terenul arabil în suprafață de 2,25 ha situat în Fitionești, dar îi fusese invalidat dreptul de a primi măsurile compensatorii pentru cele 3 ha de teren forestier.

Așa cum reieșea din actele depuse în instanță, CNCI avusese în vedere faptul că nu s-a făcut dovada imposibilității reconstituirii pe vechiul amplasament a terenului forestier. Nu se punea sub dubiu dreptul femeii, ci era vorba doar despre chichițe.

Astfel, s-a susținut că femeia își dovedise doar dreptul de proprietate, însă nu solicitase efectuarea unei expertize tehnice pentru identificarea vechiului amplasament sau a unui alt amplasament. Mai mult, sublinia CNCI, existau documente la dosarul de despăgubiri potrivit cărora reclamanta refuzase ofertele făcute privind reconstituirea dreptului de proprietate în natură pentru terenul forestier.

Acestea fiind susținerile, anul trecut, în decembrie, tribunalul dădea o soluție, anulând în parte decizia de validare parţială a CNCI în dosarul de despăgubire. Pe scurt, hotărârea instanței a fost de a valida propunerea de acordare de despăgubiri inclusiv pentru cele 3 ha teren forestier, stabilind totodată numărul punctelor cuvenite la 29.502.

În instanță, s-a avut în vedere că decizia de invalidare avusese la bază argumente care țineau de lipsa dovezii vechiului amplasament și a imposibilității de reconstituire în natură și refuzul femeii de a accepta oferta comisiei locale de atribuire a terenului în această modalitate.

Ulterior, și în apel, s-a avut în vedere că pe raza comunei Fitionești rezerva comisiei locale pentru reconstituirea suprafețelor forestiere era zero, „iar reclamantei nu i se poate imputa faptul s-a aflat în situația de nu putea accepta (…), un amplasament propus de comisia locală și care, oricum, nu ar putea fi atribuit din lipsa unor suprafețe disponibile”. 

Citatul provine de pe rejust.ro, acolo unde instanța și-a motivat hotărârea. „Întrucât legea nu prevede condiţiile în care oferta statului având ca obiect alte terenuri decât vechile amplasamente poate fi acceptată sau refuzată de proprietar, dispoziţiile criticate sunt susceptibile de a fi interpretate şi aplicate în mod arbitrar.

Astfel, urmărind realizarea unui câştig material, fostul proprietar îşi poate exercita în mod abuziv dreptul de opţiune, refuzând succesiv oferta statului, până când aceasta este în acord cu interesul său personal. Or, în cauză, nu se poate reține că intimata și-a exercitat în mod abuziv dreptul de opțiune, atât timp cât terenul oferit era unul net inferior și impropriu unei utilizări adecvate.

Mai mult, Curtea reține că (…) oferta comisiei locale pentru reconstituirea pe un alt amplasament trebuie să fie avizată de comisia județeană. Or, în cauză, nu rezultă că comisia locală Fitionești a avut avizul Comisiei Județene Vrancea pentru oferta propusă intimatei-reclamante”, se mai reținea în motivare.

Aceasta în condițiile în care, în decembrie 2024, Tribunalul Vrancea admisese acțiunea reclamantei, dispunând anularea în parte a deciziei CNCI: „Validează propunerea de acordare de despăgubiri cuprinsă în Hotărârea Comisiei Județene Vrancea pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor (…) și pentru suprafața de 3 ha teren forestier, situat pe raza comunei Fitionești, județul Vrancea. Stabilește numărul punctelor cuvenite contestatoarei la 29.502”. Iar anul acesta, hotărârea a rămas definitivă la Curtea de Apel Galați, unde a fost respinsă calea de atac promovată de Comisia Naţională pentru Compensarea Imobilelor.

Foto cu rol ilustrativ, sursa: Ma Frank – https://pixabay.com/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?