Podcast de Vrancea 2.0
De la fenomenul Călin Georgescu încoace, toată lumea caută explicații pentru ce (ni) s-a întâmplat. Sunt întrebați sociologi, politologi, influenceri, ziariști ca să înțelegem ce e sistemul și de ce românii, deși au votat consilieri locali și județeni, primari și președinți de consilii județene, deputați și senatori de la partidele „vechi”, au respins, în număr covârșitor, candidații PSD, PNL și USR la Președinția României. Nu mai reiau argumentele lor, sunt convinsă că sunteți sătui de cât le-ați auzit peste tot.
Am avut ocazia în ultimul an să merg prin Vrancea. Doamne, frumoase locuri ne-au fost dăruite. În toate localitățile prin care am trecut (e adevărat, n-am ajuns în toate cele 73 din județ) am văzut un suflu nou, drumuri bune, poduri, case frumoase, dispensare, primării, școli moderne, mici afaceri. Mă gândeam: hai, că se poate până la urmă și la noi. Greu, greu tare ne-am urnit, dar se poate.
Permanent anunță primarii proiecte pentru tot ce e nevoie într-o localitate, finanțate, desigur, cu fonduri europene. Și aveam impresia că e un drum fără întoarcere, că nu vor mai exista WC-uri în fundul curții (decât pentru nostalgici, eventual), că, în ciuda unor politicieni care au pus binele propriu și al găștii lor înaintea binelui țării, în sfârșit, Vrancea și România vor ajunge să se bucure de bunăstare, o bunăstare pentru fiecare, astfel încât să nu ajungi să-l urăști pe cel care conduce mașini scumpe și stă în vile, în timp ce tu nu ai bani de lemne sau abia reușești să plătești utilitățile.
Oriunde ne uităm, ni se spune că lumea se va sfârși de luni încolo. Ni se vorbește despre răzbunare și trimiteri la canal sau despre purtat fuste, suntem înjurați, batjocoriți, blestemați în cel mai anti-creștinesc mod, deși Dumnezeu și credința sunt în tastele și gurile tuturor. Ne lăsăm manipulați pentru că suntem obosiți și ajungem să (ne) spunem: la naiba cu totul, după noi, potopul!
Dar în timpul acestui potop va trebui să supraviețuim cumva, noi și copiii noștri, familiile și prietenii noștri, iar această supraviețuire poate fi demnă, în libertate sau sufocantă, în frică (de canal).
Am fost joi la Vârteșcoiu, i-am spus „La mulți ani” domnului primar Viorel Mîrza, care abia ce își sărbătorise ziua de naștere, am stat puțin de vorbă în biroul său din Primărie, apoi am mers prin comună pentru a vedea ce a făcut din 2012 încoace. Faptul că începând cu al doilea mandat este ales cu peste 90% din voturi cred că spune totul despre cum a reușit să-și ducă la îndeplinire sarcinile de edil.
Când a decis să candideze, la îndemnul oamenilor, a zis că ar fi bine să fie independent, dar a decis până la urmă să intre în PSD. Se consideră un om de stânga, însă crede că oameni buni și oameni răi sunt în toate partidele.
A asfaltat toată rețeaua de 68 de km de drumuri din comună, rămânând doar 1,5 km dintr-un sătuc, drum care nu era în inventar. A obținut finanțare pentru alimentarea cu gaze, dar, din păcate, nu a găsit și firma care să facă lucrările, însă domnul primar spune că se va rezolva și asta. În comună sunt două dispensare, cu doi medici de familie și urmează să vină alți doi medici, un stomatolog și un oftalmolog. Grădinițele au grupe atât pentru program normal, cât și prelungit, școlile au fost modernizate și dotate. Am fost și la postul de poliție, lângă care va fi construit un centru After School pentru copiii din comună. Localitatea beneficiază de un sistem modern de supraveghere video, iar primarul Viorel Mîrza are în vedere construcția de locuințe sociale și pentru tineri, dar și, dacă se va putea, achiziția unor terenuri pe care să le concesioneze apoi tinerilor care vor să-și ridice case.
Pentru că am filmat înainte cu câteva zile de alegerile de duminică, l-am întrebat pe domnul primar de la Vârteșcoiu cum vede viitorul țării, al comunei și mi-a răspuns fără niciun fel de ezitare: „Pro-Europa! Fără Uniunea Europeană nu ne-am fi dezvoltat, noi ca țară avem o contribuție foarte mică în comparație cu ce ne dă Uniunea Europeană. Fără aportul UE, România nu ar fi fost aici. Cea mai sigură finanțare este cea europeană”.
Deși în organigrama Primăriei Vârteșcoiu sunt 42 de posturi, primarul lucrează doar cu 14 oameni, așa că nu ar avea de unde să dea afară, în perspectiva concedierii a 500 de mii de bugetari „promisă” de unul dintre candidații la Președinție.
Vrea să redea locuitorilor Ziua comunei, tradiție întreruptă odată cu pandemia și apoi pentru a mai economisi bani, destinați unor proiecte de infrastructură. Este mândru de comuna sa, de faptul că populația crește, oamenii aleg să rămână acolo, să-și întemeieze familii.
Este, într-adevăr, o localitate frumoasă, modernă, cu oameni harnici – se vede asta după cum arată casele, după cât e totul de curat și de îngrijit.
Vă invit, așadar, să urmăriți videoclipul cu domnul primar Viorel Mîrza pe canalul nostru de YouTube – Monitorul de Vrancea. Am vorbit și despre viața sa înainte de a fi primar, despre cariera de peste 20 de ani în silvicultură, dar și despre multe altele.
Duminică, mergeți la vot! Apelul meu este să votați din dragoste pentru oamenii care ne sunt dragi, pentru locurile în care trăim, din decență, nu din ură, nu din răzbunare, nu din frică. Iar dacă ești de părere că votul tău nu contează sau că oricine ar ieși, pentru tine oricum nu se va schimba nimic, uită-te la copiii tăi, gândește-te la ce/pe cine iubești, la ce îți aduce măcar un strop de bucurie și fii sincer(ă) cu tine și cu ce-ți dorești pentru tine și/sau pentru cei la care ții.
Uită de politicieni, de rețelele așa-zis sociale, de comentarii, de televiziuni, de vecini, de colegi, de șefi, de oricine vrea să-ți spună ce și cum. În sufletul tău, dacă ieși din hora nebună în care suntem prinși cu toții, răspunsul la întrebarea „eu cu cine votez?” va fi clar.