Peste 1,6 milioane de români au votat până la ora 9.00, în turul al doilea al alegerilor prezidențiale 2025, arată datele furnizate de Autoritatea Electorală Permanentă. Procentul reprezintă peste 9% din totalul persoanelor înscrise pe listele electorale permanente.
În județul Vrancea, până la ora 9.00 au votat 16.000 de persoane, adică 5,4% din totalul celor înscriși pe listele electorale permanente.
În Diaspora au votat deja 750.000 de români. În acest moment, în țară prezența la vot este mai mare în mediul urban față de cel rural, în timp ce în județul Vrancea, la ora 9.00, prezența la vot în mediul rural este aproape dublă față de cea din mediul rural, mai exact 63% în mediul rural și 37% în cel urban.
Centrul de Comunicare Județean Vrancea a transmis la ora 9.00 că „în județul Vrancea, pe timpul nopții, nu au fost înregistrate incidente care să vizeze securitatea sediilor secțiilor de votare, iar în această dimineață, efectivele Ministerului Afacerilor Interne care au asigurat măsurile de protecție le-au predat președinților birourilor electorale, cu sigiliile intacte.
Pe parcursul zilei de ieri și al nopții, structurile MAI nu au fost sesizate cu privire la posibile incidente electorale.
În ceea ce privește misiunile de astăzi, așa cum în primul tur al alegerilor prezidențiale, datorită bunei organizări și a mobilizării efectivelor implicate, a fost menținut un climat normal de ordine publică, la nivelul județului Vrancea, structurile Ministerului Afacerilor Interne au luat măsurile necesare pentru ca și cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale să se desfășoare în condiții de siguranță și legalitate.
Aproximativ 700 de angajați ai MAI vor asigura climatul normal de siguranță la nivelul întregului județ, protecția celor 364 de secții de vot și verificarea sesizărilor cu privire la posibile incidente electorale.
Toate misiunile structurilor MAI legate de alegeri sunt monitorizate și coordonate prin Comandamentul Operațional Județean Vrancea.
Obligația de a lua măsurile necesare pentru ca alegerile să decurgă în bune condiții revine președinților birourilor electorale ale secțiilor de votare, care au atribuții și în afara secției de vot, în jurul secțiilor, precum și pe străzi și în piețe publice, până la o distanță de 500 de metri.
Refuzul oricărei persoane de a se conforma dispozițiilor președintelui biroului electoral al secției de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot și în împrejurimi constituie contravenție și se sancționează cu amendă cuprinsă între 1.500 și 4.500 de lei.
Vă reamintim, că cetățenii români pot vota în baza unuia dintre următoarele acte: cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate și, în cazul elevilor din școlile militare, carnetul de serviciu militar. Pentru exercitarea votului, documentul de identitate trebuie să fie valabil.
Serviciul Public Comunitar Județean de Evidență a Persoanelor Vrancea va avea program de lucru cu publicul și astăzi până la ora 21 pentru a veni în sprijinul cetățenilor care nu au documente valabile.
Pe parcursul acestei zile vom reveni în mod constant cu informații de interes public, despre modul de îndeplinire de către structurile MAI a atribuțiilor legale în context electoral”, se mai arată în comunicatul transmis de Centrul de Comunicare Județean Vrancea.
Votul în ţară pentru turul al doilea al alegerilor prezidenţiale a început duminică, la ora 7.00.
În străinătate, românii au început să voteze joi, la ora 22:00, ora României, odată cu deschiderea secţiei de votare din Auckland, Noua Zeelandă. Procesul de vot în străinătate se încheie duminică, la ora locală 21:00, fără a depăşi ora 21:00 a României.
Votul la al doilea tur al alegerilor prezidenţiale se poate prelungi atât la secţiile din ţară, cât şi în străinătate pentru cei aflaţi la rând la ora la care urnele ar trebui să se închidă.
Votez Masiv Pro Europa
Votez pentru buna starea Noastră a Tuturor Românilor AMIN AMIN AMIN și Doamne Ajută Tuturor Românilor AMIN AMIN AMIN