Biroul Electoral Județean Vrancea a decis, săptămâna aceasta, că într-una dintre secțiile de votare din județ au fost încălcate dispozițiile legale, astfel că au fost dispuse sancțiuni. Verificările au fost efectuate în baza unei sesizări depuse de o femeie din Paltin, care reclama nereguli în ziua alegerilor prezidențiale.
Astfel, după cum explică BEJ Vrancea, era vorba despre „o serie de nereguli în activitatea desfășurată de o parte a membrilor Biroului Electoral al Secției de Votare nr. 234 comuna Paltin (…)
Se susține în sesizare că, în ziua scrutinului electoral din 4 mai 2025, în momentul în care s-a prezentat în secția de votare (…) pentru a-și exercita dreptul de vot, operatorul de calculator desemnat, (…), nu era prezent în secție pentru a proceda la scanarea cărților de identitate ale alegătorilor.
Tableta de operare era deschisă, operatorul de alculator neprocedând la deconectarea acesteia de la programul informatic în momentul părăsirii secției de votare, iar doamna (…) operator calculator de rezervă nu a asigurat substituirea (…) pe durata absenței acesteia, conform dispozițiilor legale.
Petenta precizează de asemenea că președintele secției, doamna (…) a permis ca operațiunea de scanare a cărților de identitate prezentate de alegătorii aflați în secția de votare la acel moment să fie realizată de un membru al biroului, respectiv de domnul (…) reprezentat al Partidului SOS România”.
Acestea fiind aspectele semnalate, BEJ Vrancea a procedat la verificări, analizând totodată și dispozițiile legale în materie. Așa, s-a ajuns la concluzia că sesizarea era întemeiată, astfel că a fost admisă. Consecința a fost că BEJ Vrancea a dispus – pe 12 mai – înlocuirea președintei din respectivul birou al secției de votare, precum și a operatorului de calculator și a operatorului calculator de rezervă.
Totodată, s-a dispus „sancționarea doamnei (…) președinte al Biroului Electoral al Secției de Votare nr. 234 comuna Paltin, județul Vrancea cu avertisment pentru săvârșirea faptei prevăzute la art. 55, lit. m) din Legea 370/2004 republicată, cu modificările și completările ulterioare” (nerespectarea deciziilor şi hotărârilor birourilor electorale; nerespectarea hotărârilor şi instrucţiunilor Autorităţii Electorale Permanente; nerespectarea hotărârilor Curţii Constituţionale – n.r.).
Hotărârea poate fi contestată „în termen de 48 de ore de la afișare”.
Foto cu rol ilustrativ