Ediția: Vineri 20 Iunie 2025 Nr. 6903
Ediția: Vineri 20 Iunie 2025 Nr. 6903

Săptămâna mondială a siguranței rutiere (ONU)  

Săptămâna mondială a siguranței rutiere (ONU), aflată la cea de-a 8-a ediție, va avea loc în perioada 12-18 mai 2025 și va avea tema ‘#MakeWalkingSafe#MakeCyclingSafe’, menționează www.who.int. Evenimentul are drept scop să îndemne factorii de decizie să încurajeze mersul pe jos, cu bicicleta și cu transportul public, astfel încât oamenii să se poată bucura de mobilitate.

Adunarea Generală a ONU a mandatat OMS și comisiile regionale ale ONU să planifice și să găzduiască periodic Săptămânile ONU privind siguranța rutieră globală, ca să servească drept platformă pentru activități globale și regionale, dar și naționale și locale, pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la problemele de siguranță rutieră.

Există o nevoie disperată ca guvernele și partenerii lor să regândească mobilitatea. Siguranța trebuie să fie în centrul eforturilor de a reimagina modul în care ne mișcăm în lume. Pentru a asigura siguranța, rețelele rutiere trebuie proiectate având în vedere faptul că sunt cele mai expuse riscurilor. Când se realizează în siguranță, mersul pe jos și cu bicicleta poate contribui la sănătatea oamenilor, la realizarea orașelor durabile și a societăților echitabile. Transportul public sigur, accesibil și durabil este o soluție pentru multe dintre bolile societăților, arată www.roadsafetyngos.org.

Leziunile cauzate de accidente rutiere reprezintă o cauză principală de deces și dizabilitate la nivel mondial, cu aproape 1,2 milioane de persoane ucise și până la 50 de milioane de persoane rănite în fiecare an. Acestea sunt principala cauză de deces în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 5 și 29 de ani. La nivel global, mai mult de 1 din 4 decese are loc în rândul pietonilor și bicicliștilor, menționează www.who.int.

A 8-a ediție a săptămânii mondiale a siguranței rutiere a ONU oferă o oportunitate de a stimula acțiuni la nivel național și local pentru a face mersul pe jos și mersul cu bicicleta sigure, prin evidențierea intervențiilor concrete și specifice care pot fi întreprinse de diferite părți interesate – guverne, agenții internaționale, societatea civilă, întreprinderi și școli.

Aceste acțiuni vor contribui la promovarea și facilitarea trecerii la mersul pe jos și mersul cu bicicleta, care sunt moduri de transport mai sănătoase, ecologice, sustenabile și avantajoase din punct de vedere economic. Acest lucru va contribui, de asemenea, direct și indirect, la atingerea multor obiective de dezvoltare durabilă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?