Muzeul Județean Buzău va organiza, în colaborare cu Ambasada Indiei, cu ocazia evenimentului ‘Noaptea Europeană a Muzeelor’, o serie de evenimente care includ, printre altele, amenajarea unui stand cu mirodenii precum cardamon, piper și șofran, cel mai scump condiment din lume. ‘Noaptea Europeană a Muzeelor’ va avea loc în data de 17 mai, în intervalul 17:00 – 24:00, ocazie cu care publicul va putea lua parte la o escapadă culturală internațională nocturnă, la vernisarea a două expoziții de artă grafică, prezentarea unei expoziții de etnografie, precum și expunerea publică a fildeșului de mamut, descoperit la Săpoca la începutul acestui an.
‘Programul ‘Escapadă culturală internațională nocturnă’ reprezintă o întâlnire cu valorile culturale ale Indiei, în acest an programul fiind organizat în colaborare cu Ambasada Indiei de la București. Astfel, pentru ediția din acest an, împreună cu partenerii din India, vor fi organizate următoarele momente: o expoziție de costume tradiționale indiene sari, expoziția fotodocumentară ‘Incredible India’, expoziția fotodocumentară ‘Constituția Indiei’, demonstrații de yoga și dansuri indiene, prezentarea unui stand cu mirodenii indiene, iar un artist va realiza, pentru toți doritorii, tatuaje temporare cu henna’, informează Muzeul Județean Buzău.
Începând cu ora 17:00, la Muzeul de Arheologie, Istorie și Artă se va desfășura vernisajul expoziției de artă grafică semnată Ileana Dana Marinescu, artist vizual cu specializarea Artă monumentală.
Potrivit instituției de cultură, lucrări semnate Ileana Dana Marinescu se găsesc în colecții private din România, Germania, Franța, Belgia, Norvegia, Finlanda, Elveția, Marea Britanie, Africa de Sud, Thailanda, SUA. Două ore mai târziu va avea loc deschiderea programului ‘Escapadă culturală internațională nocturnă’, în colaborare cu Ambasada Indiei la București, în cadrul căreia publicul va putea vizita un stand cu mirodenii.
‘Unul dintre momentele organizate în colaborare cu Ambasada Indiei este reprezentat și de amenajarea unui stand cu mirodenii specifice acestei regiunii a lumii, pentru că se cunoaște, bucătăria indiană se distinge de celelalte bucătării din orient, în special prin mirodenii și condimente dintre cele mai variate, multe dintre cele pe care noi astăzi le folosim fiind din India și au ajuns aici încă din timpul Imperiului Roman în zonele europene, pe Drumul Mătăsii. Vorbim de cardamon, șofran, piper, acestea de la ei sunt’, a declarat, pentru AGERPRES, directorul Muzeului Județean Buzău, Daniel Costache.
În jurul orei 20:00 este programată prezentarea publică a fildeșului de mamut descoperit în acest an pe teritoriul comunei Săpoca și a replicii realizată de către elevii Liceului de Arte ‘Margareta Sterian’ Buzău.
La Centrul Muzeal ‘I.C. Brătianu’ va fi organizat vernisajul expoziției de artă semnată Ștefan Friguraș, iar la Muzeul de Etnografie ‘Vergu Mănăilă’, vizitatorii sunt invitați la expoziția temporară ‘Zestrea românească de sărbătoare’, organizată în colaborare cu Sergiu Popescu, colecționar de ceramică etnografică. Accesul la toate evenimentele este gratuit.
Foto: Facebook / Muzeul Județean Buzău